VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bam schuift rekening van winstval door naar aandeelhouder

De strategie van Bam om zo ongeschonden mogelijk de crisis door te komen is mislukt. Problemen in het vastgoed leidden tot een flinke winstdaling. Aandeelhouders betalen onverwacht de rekening nu het bouwbedrijf van plan blijkt ze een forse aandelenuitgifte voor te schotelen.

Bam kukelde donderdag na het slechte nieuws omlaag op de beurs: tot ruim 9 procent. En dat is niet vreemd. Het vertrouwen van aandeelhouders had de afgelopen maanden al een flinke knauw gekregen doordat de bouwer rijkelijk laat in het jaar met een winstwaarschuwing kwam.

Niet één, maar twee keer. In november meldde Bam dat het bedrijf als gevolg van problemen in het vastgoed, geen 100 tot 120 miljoen euro, maar euro winst verwachtte te halen.

Februari dit jaar ging het bouwbedrijf daar nog eens genadeloos over heen. De winst zou uitpakken. Die dag leverde het aandeel 11,4 procent in.

Emissie negatieve verrassing
Dat de winst inderdaad nog eens 70 procent lager uitkwam, op 31 miljoen euro, was donderdag dus geen grote verrassing. Maar dat Bam nu met een aandelenuitgifte voor 250 miljoen euro op de proppen komt, is dat des te meer.

"Als we geen emissie plaatsen, kunnen we in de huidige financiële markt niet de kracht uitstralen om in de Europese top-10 te blijven", gaf bestuursvoorzitter Joop van Oosten als reden.

Vermogenspositie
Volgens de topman is de aandelenuitgifte nodig om de vermogenspositie te versterken, omdat klanten daar in het huidige economische klimaat in toenemende mate naar kijken.

Om opdrachten in de wacht te slepen, zoals bijvoorbeeld grote pps-projecten (publiek private samenwerking), stelt hij dat het noodzakelijk is om een sterke balans te hebben.

Opvallend genoeg kiest Bam voor de emissie, terwijl de bankconvenanten afgelopen jaar geen probleem waren. Toch gaat het bouwbedrijf naast de aandelenuitgifte, ook in gesprek met de banken over aanpassing van de financieringsafspraken.

Dure winterjas
Van Oosten wil onder meer een aanpassing van de convenanten aan het seizoenspatroon. In geval van een strenge winter, loopt de bouwer vertragingen op bij de uitvoer van projecten. "We willen een dikke winterjas hebben en niet in de problemen komen als het even tegenzit", stelt de topman.

Een dure jas voor beleggers dus. Maar dat lijkt Bam niet te deren. Sterker nog, het ziet alweer de nodige lichtpuntjes voor 2010.

Herstel
Zo tonen de woningverkopen uit eigen ontwikkeling, die vorig jaar volledig instortten, vanaf het vierde kwartaal weer herstel. "De particuliere vraag begint weer terug te keren", stelt Van Oosten, die wel aangeeft dat de vraag nog onder het niveau ligt van 2008.

Dat is niet zo gek, 2008 was net als 2007 een van de gouden jaren van Bam.

In de eerste acht weken van dit jaar verkocht het bouwbedrijf 234 woningen, tegen 124 in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste twee maanden van 2008 waren dit nog 420 woningen. "De markt ligt op een ander niveau, maar de particulier meldt zich in toenemende mate", aldus Van Oosten.

Slecht jaar
Het afgelopen jaar heeft Bam in vrijwel alle markten te kampen gehad met krimpende volumes, toenemende concurrentie en aanzienlijke prijsdruk. Vooral de vastgoedactiviteiten stonden stevig onder druk.

De totale verliezen op vastgoed, inclusief bijzondere waardeverminderingen op goodwill, bedroegen in 2009 266 miljoen euro. Hiervan heeft 132 miljoen een operationeel karakter. De marge in bouw zakte van 3,8 procent in 2008 tot 2,2 procent.

De omzet daalde in 2009 tot 8,35 miljard euro, van 8,8 miljard euro in 2008. Vanwege de strenge winter verwacht Bam dat de omzet in 2010 uitkomt op 8 miljard euro. Ook het slechte economische klimaat speelt hierin een rol. Een winstverwachting geeft het bedrijf niet af.

Van Oosten heeft aan beleggers heel wat uit te leggen. De eerstvolgende gelegenheid is de aandeelhoudersvergadering op 21 april. Aandeelhouders kunnen dan ook stemmen over de aandelenuitgifte.



Gerelateerde artikelen