VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terughoudendheid Arcadis stelt beleggers teleur

Waar Arcadis zich in 2009 nog als een van de weinigen aan een winstvoorspelling voor het hele jaar waagde, doet het advies- en ingenieursbureau dit niet meer voor 2010. En dat is teleurstellend aangezien topman Harrie Noy recent nog aangaf dat Arcadis beter door de crisis komt dan verwacht. 

De eigen winstverwachting voor 2009 werd inderdaad overtroffen. De netto operationele winst steeg met 6 procent tot 74,3 miljoen euro. In november sprak Arcadis nog de verwachting uit dat een stijging van 0 tot 5 procent zou worden gerealiseerd.
 
Ook gaf topman Harrie Noy van het advies- en ingenieursbureau aan dat het bedrijf de eerste tekenen van economisch herstel ziet. Maar omdat hij geen concrete prognose voor 2010 wilde uitspreken, reageerden beleggers teleurgesteld.

Zij zetten het aandeel rond het middaguur 4,9 procent lager op 15,85 euro. En daarmee is Arcadis de grootste daler in de Midkap, die 0,75 procent omlaag ging.

Hoop op steunmaatregelen
Beleggers putten voorafgaand aan de cijferpresentatie hoop uit berichten van Arcadis, dat het onder meer profiteert van Amerikaanse steunmaatregelen.

Het bedrijf haalt dankzij de overname van het Amerikaanse Malcolm Pirnie inmiddels ongeveer de helft van de omzet uit de Verenigde Staten. 'Daardoor profiteren we van het stimuleringspakket dat daar vorig jaar werd gelanceerd. Dat pakket is zo omvangrijk dat we er hoe dan ook de vruchten van gaan plukken', zei Harrie Noy eind 2009.

'Niet indrukwekkend'
Bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers nuanceert Noy dit echter. Hij meldt dat Arcadis wel al 'enige effecten' van de Amerikaanse maatregelen voelt, maar dat de invloed niet moet worden overschat.  

'We hebben een aantal opdrachten binnengehaald die we met zekerheid aan het stimuleringspakket kunnen koppelen, maar het is nog niet geweldig indrukwekkend. De effecten zijn niet heel erg groot', aldus Noy.

Overname Malcolm Pirnie vangt omzetdaling op
De overname van Malcolm Pirnie zorgde er zoals verwacht in elk geval wel voor dat de omzet afgelopen jaar steeg met 3 procent, tot 1,8 miljard euro. Autonoom daalde de omzet met 6 procent. 

Het orderboek nam in 2009 toe met 5 procent naar circa 1,8 miljard euro.

Desondanks stelt Arcadis ook de komende maanden nog autonome omzetdaling te verwachten.

Lees meer:

29 december 2009

15 november 2009

5 augustus 2009

7 mei 2009Gerelateerde artikelen