VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wessanen doet met uitgifte nieuwe aandelen toch beroep op aandeelhouder

Voedingsmiddelenconcern Wessanen gaat nieuwe aandelen uitgeven. Het huidige aandelenkapitaal wordt met 10 procent uitgebreid. Dat maakte het bedrijf maandag nabeurs bekend. De uitgifte wordt naar verwachting in een dag afgerond.

Na een desastreus verlopen 2009 met een recordverlies en bovendien slechte vooruitzichten voor 2010, lijkt de kapitaalinjectie vooral nodig om het bedrijf overeind te houden na afloop van dit jaar.

Geld voor uitvoeren nieuwe strategie
Wessanen typeert 2010 als "een jaar van investeren" en heeft extra geld nodig om haar nieuwe strategie gestalte te geven. Een lijkt gelet op de relatief hoge nettoschuldpositie niet haalbaar, waardoor het bedrijf naar de aandelenuitgifte grijpt.

De nieuwe strategie van Wessanen houdt in dat het bedrijf zich gaat richten op biologische voedingsmiddelen en bevroren voedsel in Europa. Daarvoor wil het concern op overnamepad gaan. Het bedrijf gaat tevens flink investeren in de marketinginspanningen.

Problemen
Wessanen verkeert door een verkeerde strategie in de afgelopen jaren en door het moeilijke economische klimaat in zwaar weer.

In 2009 kwam onder meer een boekhoudfraude bij zijn Amerikaanse drankdivisie aan het licht. Het Utrechtse Wessanen gaf aan zich voortaan alleen op Europa te zullen richten en zijn Amerikaanse activiteiten te zullen verkopen. , waarmee het concern zijn schuld kon verlagen.

‘Geen concrete plannen voor emissie'
Bij de presentatie van de jaarcijfers eind februari, hintte Wessanen al nadrukkelijk op de uitgifte van nieuwe aandelen door te stellen dat het ‘alle opties openhoudt als het gaat om mogelijke versterking van de balans'.

Diezelfde dag zwakte financieel directeur Frans Eelkman Rooda dit al weer af. ‘ Er op liggen op dit moment geen concrete plannen', zo zei hij.

Ruim een week later blijken die er wel te zijn en is de aandelenuitgifte al bijna gerealiseerd. Wessanen geeft in totaal 6.835.910 aandelen uit.

Lees meer:

22 december 2009

28 oktober 2009

29 juli 2009Gerelateerde artikelen