VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vertrouwen in Heijmans komt geleidelijk aan terug

Beleggers lijken voorzichtig weer een beetje te geloven in Heijmans. Na jaren ver onder de maat te hebben gepresteerd, verkeerd gecalculeerde projecten, zes winstwaarschuwingen in twee jaar, en een verwatering van het aandeel van 600 procent in 2009 als gevolg van een forse claimemissie, krabbelt de bouwer langzaam weer op.

De pijn is nog niet voorbij - het bedrijf leed ook in 2009 nog een aanzienlijk verlies - maar de ingrepen van Heijman's hoop in bange dagen, crisismanager Rob van Gelder, lijken resultaat te sorteren.

Hoewel de reorganisatiekosten het afgelopen jaar nog aanzienlijk hebben bijgedragen aan de verliezen, is in de tweede helft van het jaar de weg omhoog ingeslagen. Analisten stelden dat de cijfers van Heijmans er ‘gezond' uitzien.

Verlies in eerste helft
Voor de reorganisatie werd een last genomen van 39 miljoen euro. Door de moeilijke marktomstandigheden en de ingrepen, liep het nettoverlies in 2009 op tot 40 miljoen euro. Een jaar eerder was dit 34 miljoen euro. De omzet daalde in 2009 met 15,2 procent tot 3,08 miljard euro.

De eerste helft van 2009 was zwaar. De grootste herstructureringslast werd in deze periode genomen. Sinds 1 oktober 2008 verdwenen 1.300 arbeidsplaatsen en het bedrijf is bezig buitenlandse activiteiten af te stoten.

Opkrabbelen
In het tweede deel werden volgens Heijmans de gevolgen van de ingrepen zichtbaar. Het bedrijf boekte in de laatste zes maanden weer winst: 3 miljoen euro.

Vooral bij de tak die zich richt op grote infrastructurele projecten, treedt verbetering op. Deze markt heeft minder last van de crisis, doordat de overheid tal van activiteiten op het gebied van infrastructuur versneld uitvoert.
Sombere woningmarkt

Op de woningmarkt blijft de situatie somber. Over geheel 2009 verslechterden de resultaten in de takken vastgoed en woningbouw.

Geen concrete vooruitblik

De vooruitzichten voor de bouwer zijn door het slechte economisch tij nog niet rooskleurig. Vanwege ‘het beperkte zicht op de algemene marktontwikkelingen' doet Heijmans geen concrete uitspraken over de resultaatontwikkeling in 2010.

Beleggers reageerden desondanks tevreden. Het aandeel Heijmans, dat na de claimemissie in 2009 decimeerde en zelfs even onder de 1 euro dook, stijgt in de loop van de ochtend met 1,6 procent tot 12,40 euro.

Lees meer:

22 september 2009

 27 mei 2009

25 november 2008
 Gerelateerde artikelen