VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam waagt zich aan voorspelling maar die is weinig opwekkend

Terwijl branchegenoten BAM en Heijmans geld bij aandeelhouders moe(s)ten ophalen zegt Ballast Nedam dat niet nodig te hebben. Het bouwconcern zet de verwachtingen voor dit jaar laag in. De crisispijn blijft.

De resultaten over 2009 die topman Bruijninckx naar buiten bracht waren geen verrassing. Het was een "guur jaar"voor de bouwer. Guur en onvoorspelbaar. Bij de presentatie van de cijfers over de eerste helft van 2009 gaf Ballast een winstverwachting af die het nauwelijks drie maanden later flink moest verlagen.

Uiteindelijk kwam het operationeel resultaat uit op 17 miljoen euro. De vastgoeddivisie was altijd de grote winstmaker, maar met het ineenstorten van de woningmarkt heeft het bedrijf de resultaten over 2009 zien dalen. De divisie Infra bleef stabiel, ondanks het feit dat de lokale overheden minder investeren in aanleg en onderhoud van wegen.

In tegenstelling tot concurrenten BAM en Heijmans waagt Ballast Nedam zich wel aan een voorspelling voor 2010. De kans dat die opnieuw te rooskleurig is lijkt klein, want de bouwer zet de verwachtingen laag.

Er is nog altijd veel last heeft van de slechte marktomstandigheden in de bouw. En juist in de divisie Bouw en Ontwikkeling haalt het bedrijf bijna de helft van de omzet. De woningbouw trekt wel iets aan maar ligt nog ver onder het niveau van voor de kredietcrisis, terwijl de infrastructuurbedrijven van Ballast Nedam in de regio veel last hebben van prijsdruk bij aanbestedingen.

De resultaten van Ballast Nedam zullen daardoor dit jaar onder druk blijven staan. De omzet krimpt naar verwachting verder, terwijl het bedrijfsresultaat over 2010 uit zal komen tussen de euro 10 mln en euro 15 mln, tegen euro 17 mln in 2009.

"We verwachten dat het de komende jaren lastig blijft, omdat de bouwsector aan de staart van de conjunctuurcyclus zit", aldus bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx. "De klappen van 2008 worden pas in 2010 gevoeld."

Aandeelhoudersvergadering Ballast Nedam: 7 mei
Gerelateerde artikelen