VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Probleemdochter en economische malaise zijn spelbreker voor AMG

Advanced Metallurgical Group (AMG) zag de omzet in 2009 met een derde dalen en raakte dieper in de rode cijfers dan verwacht. De producent van gespecialiseerde metalen en haar Canadese probleemdochter Timminco houden elkaar bovendien in een steeds sterkere greep.

AMG weet de malaise voorlopig nog niet van zich af te schudden en wacht een moeilijke eerste helft van 2010. Wel rekent het bedrijf voor het tweede deel van dit jaar op een aanzienlijke verbetering van de marktomstandigheden.

Maar of dat het Amerikaans-Duitse Midkapfonds er weer snel bovenop helpt, is de vraag.

Impact crisis
De economische crisis hakt er flink in bij AMG, dat gespecialiseerd is in de productie van bijzondere metalen, metallurgische producten en ovensystemen voor industriële toepassingen.

De belangrijkste markten lucht- en ruimtevaart, energie, infrastructuur, chemie en gespecialiseerde metalen krompen dramatisch als gevolg van de economische malaise.

Over het hele jaar resulteerde dit in een omzet van 867,5 miljoen dollar, waar in 2008 nog bijna 1,3 miljard dollar werd omgezet. Het nettoverlies kwam uit op 75,6 miljoen dollar, tegen een winst van 14,5 miljoen dollar in 2008.

Vierde kwartaal 'keerpunt'
In het vierde kwartaal van 2009 boekte AMG een nettoverlies van 30,2 miljoen dollar. Minder dan in dezelfde periode in 2008, toen 54,1 miljoen dollar werd verloren. Als de resultaten van de Canadese dochter Timminco niet mee zouden tellen, was er zelfs een kleine winst overgebleven, van 0,8 miljoen dollar.

Volgens topman Heinz Schimmelbusch was in het vierde kwartaal een keerpunt zichtbaar, waarbij de omzet en winst in de beide divisies van het bedrijf terugkwamen.

Probleemdochter gooit roer in eten
Het jaar begon echter moeizaam doordat de resultaten van dochter Timminco achterbleven bij de verwachtingen, wat resulteerde in een winstalarm.

Timminco is producent van Silicium, een halfmetaal dat onder meer wordt gebruikt in zonnecellen en voor het maken van specialistische gereedschappen.

Bij een stijgende olieprijs, neemt de interesse voor alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen toe. En daarmee wordt Timminco als leverancier van Silicium al een tijdje een succesvolle toekomst toegedicht. Er lijken echter steeds meer kinken in de kabel te komen.

Twijfels aan Timminco
Het Canadese bedrijf zou een baanbrekende productiemethode in huis hebben, waarmee Silicium ver onder de prijs van de concurrentie geleverd kan worden. In 2008 kwamen de eerste twijfels of deze grote belofte wel ingelost kan worden.

Die twijfels werden versterkt toen diverse klanten afgelopen jaar bestaande contracten wilden ontbinden vanwege ‘non-compliance'. Timminco bleek niet aan de verwachtingen van klanten te voldoen.

 
AMG versterkt kapitaal van dochter
Eind april afgelopen jaar moest het Canadese bedrijf daarom 9,3 miljoen euro ophalen om het hoofd boven water te houden. Omdat aandeelhouders hier geen interesse in bleken te hebben, nam AMG dit in het geheel voor zijn rekening.

En ook eind november volgde een kapitaalinjectie van AMG in Timminco, dit keer van 10 miljoen. Het is de vraag of dit de laatste keer is dat AMG bij moet springen.

AMG is dus voor zijn Canadese dochter een belangrijke bron van nieuw contant geld. En als AMG zijn meerderheidsbelang in zijn dochter wil behouden moet het wel investeren. Dit betekent dat de twee bedrijven inmiddels flink afhankelijk van elkaar zijn.

Divisie Advanced Materials houdt zich het beste staande
Maar AMG behelst meer dan dochter Timminco. Zo werd met de grootse divisie, die onder meer metalen maakt voor de bouwsector, in 2008 drie keer zoveel verdiend als met het belang in het Canadese fonds.

De malaise in de bouw hakte er flink in, maar dankzij de aantrekkende economie in de tweede helft van het jaar, hield de divisie zich ook in 2009 het best staande. De vraag naar aluminium- en titaniumlegeringen voor branches als de luchtvaart, energie, chemie en auto-industrie neemt weer wat toe.

Het onderdeel dat ovens maakt waarin diverse metalen gesmolten en gegoten worden, deed het juist slechter. Door onzekerheid over de kracht van het economisch herstel droogde de markt hier in de loop van het jaar behoorlijk op. De orderportefeuille daalde met 21 procent.

Uiterst speculatief

Beleggers in AMG moeten niet snel van de wijs te brengen zijn. Het aandeel AMG is uiterst speculatief en vertoont regelmatig grote plussen en minnen. In heel 2009 steeg het aandeel uiteindelijk 28,5 procent in waarde.

Ten opzichte van de beursgang in juli 2007, levert het echter flink in. Bij de introductie was de prijs 24 euro per aandeel. Op 5 juni 2008 werd een hoogtepunt bereikt van 62,25 euro. Inmiddels resteert, ondanks de stijging in 2009, nog een beurswaarde van 8,30 euro per aandeel.

Beleggers anticiperen onder meer op de koersschommelingen van dochter Timminco. Dat aandeel is momenteel nog net een dollar waard, maar komt van een hoogtepunt van ruim 30 dollar. De lage beurskoers geeft aan dat beleggers weinig vertrouwen meer hebben in de Canadese siliciumproducent.

Dat gebrek aan vertrouwen wordt voor een groot deel vertaald in het aandeel AMG. Het bedrijf kan pas profiteren van de dochter als de vernieuwende technologie blijkt te werken.

Lees meer

12 augustus 2009

5 augustus 2009Gerelateerde artikelen