VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Oud-ING topman Tilmant ontvangt miljoen voor maand werk

Nog geen maand werkte hij in 2009 bij ING. Toch strijkt oud-directievoorzitter Michel Tilmant in totaal 2,3 miljoen euro op. Daarmee is hij de grootste verdiener in het bestuur van de bank-verzekeraar.

De Belgische bankier, die vanaf 2004 aan het hoofd van ING stond, moest eind januari 2009 vertrekken nadat de overheid het concern voor de tweede keer in enkele maanden tijd financieel had moeten steunen.

Tilmant trad op 26 januari 2009 af, maar bleef nog tot augustus op de loonlijst. Hij streek daarmee voor een maand werk bijna een miljoen op: 789.000 euro en een pensioenpremie van 213.000 euro.

Daarbovenop kreeg de Belg een vertrekpremie van één keer zijn jaarsalaris van 1,35 miljoen euro.

Redding nodig onder Tilmant
Onder Tilmant moest ING in 2008 door de Nederlandse staat gered worden met een kapitaalinjectie van in totaal 10 miljard euro. Eén van de grootste reddingsacties in Europa.

De staat garandeerde bovendien een flink pakket rommelhypotheken, die ING bijna aan het randje van de afgrond hadden gebracht tijdens de kredietcrisis.

De Belg stelt overigens dat hem geen blaam treft voor de problemen waarin ING terecht is gekomen. Het concern werd, zo zei hij destijds, hoogstens verrast door snelheid waarmee de kredietcrisis zich voltrok.

Hommen ruimt puin
De opvolger van Tilmant, Jan Hommen is inmiddels voortvarend bezig de puinhopen die ontstonden onder zijn voorganger, te verwerken. Maar ING betaalt hiervoor wel de rekening.

Omdat bedrijven geen oneigenlijke staatsteun mogen krijgen, verlangt Europa van ING wijzigingen in de organisatie waardoor het bedrijf sneller steun kan terugbetalen.

De bank en verzekeraar moeten uit elkaar, er mogen geen toprendementen meer worden gerekend voor financiële producten en een aantal kroonjuwelen wordt verkocht.

11 november 2009
26 oktober 2009

Dus besloot ING alle verzekeringsactiviteiten, het bedrijfsonderdeel vermogensbeheer en de Amerikaanse tak van de internetbank ING Direct af te stoten.

Extra zuur
Extra zuur dus dat de verantwoordelijke man ten tijde van de dramatische ontwikkelingen, nu nog eens een hap geld bij ING wegneemt.

De huidige ING-top ontving geen bonussen in 2009. De bank-verzekeraar kwam vorige maand met een nieuw beloningsbeleid, waarmee de variabele beloning voortaan beperkt wordt tot maximaal één jaarsalaris.

Voor de bestuursvoorzitter geldt een basissalaris van 1,35 miljoen euro, andere bestuurders kunnen 750.000 euro tegemoet zien.

Aandeelhouders stemmen eind april op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering over dit voorstel.

Tilmant werkt intussen als bestuurder voor de Belgische staat bij het Franse BNP Paribas.
Gerelateerde artikelen