VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 maart 2010

VEB gaat accountant failliete Landis aanspreken vanwege misleiding

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De externe accountant van het in 2002 omgevallen ICT-beursfonds Landis is voor een half jaar geschorst wegens zijn rol bij het manipuleren van de cijfers van het bedrijf. De VEB gaat huisaccountant Ernst & Young aanspreken vanwege misleiding van beleggers.

Accountant Henk Smits heeft ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven over de jaarrekeningen van 1999 en 2000 van het failliete ICT-bedrijf Landis. Zowel winst als eigen vermogen waren daarin te ,,rooskleurig" voorgesteld. Banken en beleggers voelden zich hierdoor misleid.

Dat blijkt uit een vonnis van de Raad van Tucht deze week.

De Raad schrijft in het vonnis: "Aannemelijk is geworden dat de door de directie van Landis in de jaarrekeningen verwerkte afwijkingen hebben bijgedragen aan een rooskleurig beeld van de financiële positie van de groep. Door de afwijkingen te accepteren heeft verweerder [lees: accountant Henk Smits van Ernst & Young] eraan bijgedragen dat dit kon gebeuren."
 
Op liefst vier onderdelen wordt de accountant verweten ten onrechte de jaarrekeningen1999 en 2000 van Landis te hebben goedgekeurd, terwijl deze flatterende, onjuiste en misleidende gegevens bevatten.

Megalomaan groeiscenario
Na de nodige misstanden viel op 8 juli 2002 het doek voor Landis. In de door de VEB geïnitieerde enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer concludeerden de onderzoekers dat Landis zich medio 2000 met een megalomaan groeiscenario voor ogen heeft gedragen als "een man die kaartjes verkoopt voor een theatervoorstelling waarvan hij geen idee heeft of die ooit zal plaatshebben".

De financiering van de overnames liep uiteindelijk geheel vast. Het was volgens de onderzoekers niet de vraag of het mis zou gaan bij Landis, maar alleen wanneer.

Op 27 mei behandelt de Ondernemingskamer het verzoek van de VEB om wanbeleid bij Landis vast te stellen. Daarna volgt de eindbeschikking in deze zaak.

De uitspraak van de Ondernemingskamer zal voor de VEB de opmaat vormen voor schadevergoedingsacties tegen bestuurders en commissarissen van Landis vanwege wanbeleid.

Op basis van de recente uitspraak van de Raad van Tucht zal de VEB ook huisaccountant Ernst & Young aanspreken vanwege de misleiding van beleggers, die destijds bij en na de beursgang in 1998 massaal in het aandeel stapten na aanhoudende optimistische berichtgeving over de snel groeiende ict-onderneming.


Gerelateerde artikelen

Landis schikking goedgekeurd
Landis schikking goedgekeurd
22-12-2016

Afgelopen donderdag heeft de deelnemersvergadering van de Stichting VEB-Act…

Lees verder

VEB bereikt schikking inzake Landis
VEB bereikt schikking inzake Landis
02-12-2016

De VEB en de Stichting VEB-Actie Landis hebben schikkingen getroffen met de…

Lees verder

Landis
VEB wint zaak van Landis bestuurders Kuiken en Bus
Gesprekken over schikking en rechtszaken in actie Landis
Gesprekken over schikking en rechtszaken in actie Landis
01-07-2014

Het geduld van gedupeerden van het in 2002 gefailleerde ict-bedrijf Landis…

Lees verder

Landis actie accountant

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}