VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heilige huisjes omver bij TNT

Hoe de toekomst van post- en expressbedrijf TNT er uit moet zien is al een tijdje een heet hangijzer. Diverse scenario's om de structurele problemen bij de postdivisie aan te pakken hebben de revue gepasseerd. Inmiddels is ook het afstoten van de Nederlandse tak een optie.

Nadat in december TNT-topman Peter Bakker nog aangaf dat de verkoop van TNT Post Nederland niet werd overwogen, meldt een woordvoerder van het concern nu in Het Financieele Dagblad dat het bedrijf houdt.

Dat behelst dus ook de verkoop van Post aan een niet-strategische partij.

Een dag eerder stelde een analist van ING dat het bedrijf zijn en dat dit kan leiden tot de verkoop van de postactiviteiten. TNT zou de wijziging ook aan ING hebben bevestigd.

De ING-analist, Axel Funhoff, vraagt zich af of TNT ook tot verkoop van het onderdeel zal overgaan zonder druk van de aandeelhouders. "Interessant in dat opzicht is dat meer dan 5 procent van de aandeelhouders activistisch is", zegt hij.

Onder druk
ING staat sinds enige tijd onder druk van zijn activistische aandeelhouders om de strategie te wijzigen. Zo vinden de Canadese vermogensbeheerder Aimco en het Amerikaanse hedgefonds Jana Partners dat TNT te klein is als expressbedrijf en dat het zich op consolidatie op die sector moet richten.

Ook vinden de twee dat het concern daarom zijn postdivisie moet afstoten.

De posttak van TNT ondervindt al van de digitalisering en liberalisering. In een toelichting op de resultaten van 2009, stelde het bedrijf dat de effecten van toenemende concurrentie als gevolg van de liberalisering in 2010 voor het eerst pas echt zichtbaar worden.

Nieuwe strategie
December 2009 maakte TNT in dit kader al een strategiewijziging bekend. Het concern gaat zich in elk geval veel sterker op die andere tak, de pakketjesdivisie richten.

Eerder werd het veroveren van marktaandeel buiten Nederland als één van de manieren genoemd om de postactiviteiten op peil te houden. Topman bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2009 op een samenwerking met het Britse postbedrijf Royal Mail.Gerelateerde artikelen