VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met Den Drijver aan het roer had VDM nog bestaan, denkt Den Drijver

Oud-topman Richard den Drijver van handelshuis Van der Moolen wijt het faillissement van het handelshuis aan de onkunde van zijn opvolgers. Als hij aan het roer had gestaan had Van der Moolen wellicht kunnen overleven.

Die boodschap bracht de advocaat van Den Drijver over tijdens een zitting bij de Ondernemingskamer over het faillissement bij Van der Moolen.

Tijdens de zitting werd het verzoek van de VEB behandeld tot het doen van een onderzoek naar wanbeleid bij Van der Moolen.

Advocaat Lemstra, die namens gedupeerde beleggers optrad, ontkrachtte deze bewering van Den Drijver tijdens de zitting. Volgens Lemstra was de governance bij Van der Moolen in alle opzichte 'ondermaats'. Het bedrijf kende onder het bewind van Den Drijver een hoog verloop aan bestuurders en sleutelfunctionarissen op het gebied van IT, legal en compliance.

Ook werden er buitensporige ontslagvergoedingen betaald en ontbrak een solide financiële topman. De verantwoording van bestuurders aan commissarissen was ronduit gebrekkig. Zo signaleerde toenmalig voorzitter van de raad van commissarissen Dolf van den Brink in een brief van 29 juni 2007 dat Den Drijver de commissarissen onvoldoende en/of te laat informeert.Met schuld schuiven
Richard den Drijver schoof eerder en ook nu de schuld voor het faillissement naar zijn twee opvolgers, Peter Zwart en Arjen Paardekooper. Zij zouden niet kundig genoeg zijn om na zijn vertrek (juli 2009) de operationele gang van zaken deugdelijk te leiden.

Zwart en Paardekooper namen tijdens de zitting fel afstand van dit verwijt. Peter Zwart voerde nog het woord namens de enige partij die in het proces nog niet gesproken had: de werknemers van Van der Moolen. Zij hebben, volgens Zwart, keihard gewerkt om de boel draaiende te houden. Maar "het ontbrak de handelaren aan de juiste IT" (computers ed.). "Het geld ging gewoon op aan verspilling vanuit het hoofdkantoor."

Richard den Drijver was zelf niet aanwezig in het gerechtshof in Amsterdam. Op vragen van de raadsheer van de ondernemingskamer waarom de hoofdrolspeler ontbrak, antwoordde diens advocaat dat dit te maken had met 'het in het middelpunt van de belangstelling staan.'

Wachten op uitspraak
Het Hof zal zich nu buigen over het verzoek om een onderzoek naar de gang van zaken bij Van der Moolen. Alle betrokken partijen steunen een dergelijk onderzoek.