VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever heft beschermwal op

Unilever gaat alle cumulatief preferente aandelen terugkopen en intrekken. Daarmee komt een einde aan de jarenlange verkapte beschermwal die het bedrijf had opgeworpen.

Met het terugkopen en intrekken van dit type aandelen (met extra voordelen) wordt de kloof tussen de economische waarde van de prefs en het stemrecht dat er aan verbonden is verkleind.

De economische waarde is momenteel 0,4 procent van het totaal aan uitstaande aandelen. Daar is liefst 30 procent van het stemrecht aan verbonden.

Opheffen certificering
De preferente aandelen zijn het belangrijkste struikelblok bij de opheffing van certificering van het bedrijf. De prefs vormen vanwege het onevenredig groot stemrecht een beschermingsconstructie. Dat is meteen de reden dat Unilever ze zo lang aan heeft gehouden.

Bij certificering van aandelen mag een administratiekantoor op de aandeelhoudersvergadering alle stemrechten uitoefenen van de niet-aanwezige aandeelhouders.

Certificering van aandelen is ongunstig voor aandeelhouders. Doordat veel aandeelhouders niet komen opdagen tijdens de jaarvergadering voor beleggers heeft de stem van het administratiekantoor groot gewicht tijdens stemmingen over de gang van zaken bij gecertificeerde bedrijven.

En dit terwijl het administratiekantoor vaak weinig kritisch staat ten opzichte van de onderneming en -anders dan beleggers- geen kapitaalverschaffer is.

Overstag
De VEB strijdt al lange tijd voor het afschaffen van deze beschermingsconstructie.

Unilever besloot een jaar geleden overstag te gaan, als één van de laatste bedrijven aan de Amsterdamse beurs.
Bestuurder Michael Treschow van Unilever zei tijdens de jaarlijkse al dat Unilever van plan was om ‘zo snel mogelijk' de certificering van aandelen op te heffen. Dat heeft dus een jaar geduurd.

Grootaandeelhouders
ING, ASR Nederland (het voormalige Fortis) en Aegon zijn de belangrijkste houders van de preferente aandelen. Zij bezitten samen ruim 90 procent. Het inkopen van preferente aandelen zal hen niet slecht uitkomen. Het past mooi in hun streven om de balansen te verkorten en solvabiliteit te verbeteren.




Achtergrond: Dutch Discount
In de vorige eeuw, toen Nederlandse bedrijven de gewoonte hadden zich met allerlei constructies te beschermen tegen vijandige overnames of andere bemoeienis van buitenaf, was er sprake van een ‘Dutch Discount'. Nederlandse aandelen werden vanwege constructies als certificering, fors lager gewaardeerd dan hun buitenlandse sectorgenoten. Dat is ook het geval bij Unilever.

Unilever heeft zich de laatste jaren goed ontwikkeld. De strategische keuze voor een kleiner aantal sterke merken in het hogere segment van de 'fast moving consumer goods' pakt goed uit. Toch is het aandeel Unilever goedkoop ten opzichte van de buitenlandse concurrenten.

Het fonds krijgt nu dus de mogelijkheid om een stukje Dutch discount weg te werken.




Gerelateerde artikelen