VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Smit Internationale definitief verder onder vleugels Boskalis

Het is definitief. Baggeraar Boskalis lijft havensleper en bergingsbedrijf Smit Internationale in. Boskalis heeft het bod gestand gedaan nadat een grote meerderheid (bijna 90 procent) van de aandeelhouders van Smit met de verkoop aan Boskalis heeft ingestemd.

Vrijdag liep de termijn af waarin minstens driekwart van de aandelen aangemeld moest worden om de fusie te laten doorgaan. Boskalis betaalt 60 euro per aandeel in contanten, ofwel 1,35 miljard euro in totaal.
Stukken alsnog aanmelden
Aandeelhouders die hun stukken nog niet hebben aangemeld hebben tot 13 april om dit alsnog te doen. Boskalis wil de beursnotering "zo snel als juridisch en praktisch gezien mogelijk is" beëindigen. De betaling van de biedprijs zal plaatsvinden op 1 april.

Tijdens de aanmeldingstermijn werden 10.944.781 aandelen aangemeld, ofwel 59,59 procent van de uitstaande aandelen. Boskalis had al ongeveer 30 procent van de aandelen Smit in handen.

Merkwaardige onderhandelingen
De manier waarop de overname werd beklonken blijft merkwaardig. Minderheidsaandeelhouders Smit waren al overgeleverd aan Boskalis voordat een definitieve overnameprijs op tafel lag. Boskalis heeft Smit op deze manier vrij goedkoop binnen gehaald.
Onenigheid commissarissen Smit
Niet alleen aandeelhouders Smit vonden het bod te laag. Ook in de raad van commissarissen van Smit was er onenigheid over de transactie.

Smit overstag
Na een lange strijd ging Smit overstag, omdat Boskalis beloofde het bedrijf niet op te splitsen. Boskalis aasde ruim twee jaar op Smit. De maritiem dienstverlener hield echter lang de boot af, omdat het geen synergievoordelen zag van een samengaan tussen een maritieme baggeraar en een sleepbedrijf.

Lange adem
Aanvankelijk bracht de baggeraar alleen een bod uit op de terminaltak van Smit omdat dat onderdeel goed zou passen bij de terminaldivisie Lamnalco dat Boskalis samen met Arabische investeerders bezit. Peter Berdowski, bestuursvoorzitter van Boskalis, wilde de hand leggen op het netwerk van Havensleepdiensten van Smit om daarmee de mondiale aanwezigheid van zijn bedrijf te versterken.

Berdowski kocht daartoe in de afgelopen jaren ruim 20 procent van de aandelen van Smit Internationale op.

Toen de eerste overnamepoging niet lukte, bood Boskalis op heel Smit en besloot in de tussentijd de basis te verbreden. Boskalis wil zich niet langer alleen toeleggen op baggeren.

Smit capituleerde. Smit-ceo Ben Vree komt nu terecht in de raad van bestuur van Boskalis.Gerelateerde artikelen