VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verkoop onderdelen DSM stap in goede richting voor uitvoeren strategie

Chemieconcern DSM verkoopt zijn onderdelen Agro en Melamine weliswaar voor een teleurstellend bedrag, maar de deal maakt de weg vrij voor een steviger inzet op de uitvoering van de eigen strategie.

Koper van de twee onderdelen is het Egyptische industriële concern Orascom Construction Industries, het grootste beursgenoteerde bedrijf in Egypte. DSM vangt 310 miljoen euro, wat een boekverlies betekent van 15 tot 20 miljoen euro.

Nieuwe strategie
Agro en Melamine stonden al vanaf 2007 in de etalage. DSM kondigde op dat moment een nieuwe strategie aan: het concern wilde zich meer richten op de takken Life Sciences en Material Sciences.

De kunstmest en industriële chemicaliën die Agro produceert en de kunstharsen van Melamine passen niet in die strategische keuze.

Focus scherper op voeding en pharma
De focus komt met de verkoop van de onderdelen dus vooral te liggen op voeding en pharma. De verschuiving die op dit vlak al gaande was, kan daadkrachtiger worden ingezet nu Agro en Melamine uit beeld verdwijnen.

Hoewel DSM zelf stelt nog geen mogelijke overnamekandidaten op het oog te hebben om zich te versterken in de 'nieuwe' kerngebieden, kijkt het wel rond.

Naar verwachting zal de opbrengst van de verkoop van Agro en Melamine met name worden aangewend voor overnames in de markt voor voedingssupplementen voor de Life Sciences-tak.
 
'Belangrijke stap'
Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma reageert hier niet specifiek op, maar stelt dat DSM met de verkoop van de twee onderdelen een belangrijke stap maakt in de voorgenomen transformatie.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat Base Chemicals en Materials, waar Agro en Melamine onder vallen, geheel worden afgestoten.

Agro en Melamine

Agro
produceert meststoffen met een hoog stikstofgehalte voor de bemesting van grasland en akkerbouwgewassen. De omzet bedroeg in 2009 338 miljoen euro.
Gerelateerde artikelen