VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT gaat postdivisie apart zetten

Een paar uur voor de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders komt het hoge woord eruit bij TNT. Het bedrijf gaat zijn post- en pakketdivisie apart zetten. Duidelijk is dat TNT de vlucht naar voren kiest en zo de eigen toekomst in eigen hand wil houden.

TNT de postactiviteiten juridisch en financieel te gaan afsplitsen van de rest van het bedrijf. Het concern gaat op zoek naar samenwerkingsverbanden met postbedrijven in andere (Europese) landen, maar sluit ook een beurssplitsing van het aandeel TNT niet uit. In dat geval zou de postdivisie een aparte beursnotering krijgen.

Het is voor het eerst dat TNT een aparte toekomst te zien voor de eigen post-divisie. Tot nu toe was het beleid van TNT erop gericht Post en Express samen te blijven bestieren. Wel had TNT in zijn nieuwe strategie al de focus verlegd naar het vervoer van pakketjes (Express). De postactiviteiten zijn nog wel winstgevend maar een groeimotor zal het niet meer worden, dankzij de opkomst van nieuwe media.

Aandringen aandeelhouders
Het apart zetten van de post-divisie (Post) komt nadat in december hun intreden hebben gedaan bij TNT. Hedgefonds Jana Partners en vermogensbeheerder Aimco bleken toen forse belangen in het concern te hebben opgebouwd. Jana Partners zou zijn belang in TNT hebben uitgebouwd omdat het teleurgesteld was over de nieuwe strategie van TNT. Die zou te voorzichtig zijn.

Jana heeft een naam hoog te houden als het gaat om het opkopen en opbreken van bedrijven in meerdere stukken met het doel meer waarde uit de delen te persen. Zover wil TNT het klaarblijkelijk niet laten komen. Het bedrijf houdt zelf het initiatief in handen met de vandaag gepresenteerde aanpassing van de strategie. 

In ieder geval twee mogelijkheden
TNT zegt alle mogelijkheden te onderzoeken maar noemt twee mogelijkheden voor Post in de toekomst. Ten eerste is er de samenwerking/fusie met andere postbedrijven in Europa. In dit kader is het apart zetten van Post een logische stap. Zo gaan mogelijke partners als de Belgische en Franse Posterijen binnenkort naar de beurs. Samen werken/samen gaan is een stuk eenvoudiger als alle partijen zich concentreren op dezelfde tak van sport.

TNT noemt ook expliciet de mogelijkheid om Post deels of helemaal een aparte beursnotering te geven. Daarmee slaat het bedrijf een aantal vliegen in één klap. Beide ontvlechte en apart genoteerde bedrijfsonderdelen hebben geen last meer van aandeelhouders die zich vooral willen uitspreken over de strategie bij het andere bedrijfsonderdeel.

TNT zou zo ook laten zien oor te hebben voor geluiden uit de markt dat de twee divisies apart meer waarde hebben dan als onderdeel van een geheel. Eerder al gaf het bedrijf aan dat ‘de profielen' van de twee divisies ‘verschillen'.

TNT-topman Peter Bakker zal tijdens de aandeelhoudersvergadering meer tekst en uitleg geven. Beleggers lijken in ieder geval positief te reageren op het nieuws. Het aandeel TNT koerst meer dan 5 procent hoger na bekendmaking.

Update eerste kwartaal 
TNT gaf vanmorgen ook een update van de resultaten over het eerste kwartaal.

De resultaten zijn in lijn met de eerder uitgesproken verwachtingen. De vrachtvolumes in het internationale expresverkeer stijgen en de opgaande trend zet door. De marges blijven onder druk staan. De postvolumes krimpen verder; vooral kostenbesparingen zorgen voor een hoger resultaat dan een jaar geleden.

Lees meer:

 24 maart 2010 

8 december 2009

2 november 2009

27 juli 2009

17 april 2009

Gerelateerde artikelen