VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 april 2010

SNS Reaal op schema met afbouwen hoofdpijndossier vastgoed

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

SNS Reaal ligt op schema met de afbouw van de internationale leningenportefeuille van vastgoedfinancier SNS Property Finance. Maar nog niet alle pijn is geleden. 

Die internationale portefeuille werd in de tweede helft van vorig jaar met 10 procent verkleind, tot 3,6 miljard euro. De verliezen op deze leningen zullen ook in 2010 op "een relatief hoog niveau blijven", stelt SNS.

De bank-verzekeraar kwam woensdag met een prognose op basis van voorlopige cijfers. Daaruit blijkt ook dat de SNS het eerste kwartaal van dit jaar naar verwachting winst heeft geboekt.

Dit ondanks een eenmalige last van 25 miljoen euro voor een regeling voor de woekerpolissen, die SNS eind maart opzij zette.

Hoofdpijndossier
De buitenlandse vastgoedleningen van SNS Reaal blijven een grote zorg. De verwachting is dat het dossier SNS nog jaren hoofdpijn zal bezorgen.

Ondanks dat SNS op schema ligt met het afbouwen van de portefeuille, moet de markt nog rekening houden met aanhoudende hoge afwaarderingen en drukken de slechte leningen op de stabiliteit van het bedrijf.

Door de slechte omstandigheden op de internationale vastgoedmarkt moest SNS al fors afschrijven op de vastgoedleningen. In 2009 leidde dit tot een .

SNS wil zich geheel terugtrekken uit buitenlands vastgoed, maar door de huidige marktomstandigheden is dit niet op korte termijn mogelijk. Eind 2012 moet de afbouw van het grootste deel van de portefeuille zijn afgerond. En daarmee ligt het dus op schema.

‘Op koers'
Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein meldde september afgelopen jaar al dat het schip na de storm van de crisis 'weer op koers' is. We zijn er wel zo'n beetje met het terugbrengen van de risico's als we straks de internationale vastgoedfinancieringen hebben afgebouwd.'

Een snelle oplossing voor het afbouwen van de problematische financieringstak zag Latenstein toen al niet. SNS probeert de waarde die erin zit zo veel mogelijk te borgen. ‘Wellicht kunnen we iets doorverkopen, of partijen stimuleren tot versnelde aflossing', aldus de topman.

Pijnlijke transactie
De vastgoedtak van SNS kocht in 2006, bijna op de top van de markt, Bouwfonds Property Finance. Dit leverde een leningenportefeuille op ter waarde van circa 10 miljard euro, waarvan 2 miljard euro over de grens uitstaat. Een groot deel in de Verenigde Staten en Spanje, regio's die hard geraakt zijn door de crisis.

Halverwege 2009 bleek dat op meer dan een derde van de buitenlandse vastgoedleningen van SNS een betalingsachterstand van 90 dagen of meer zat.

Zorgen in Spanje
In het eerste kwartaal dit jaar werd duidelijk dat de situatie in Spanje nog steeds bijzonder zorgelijk is. De grote Spaanse bank BBVA publiceerde in februari cijfers over het vierde kwartaal, die flink tegenvielen als gevolg van een grote last wegens voorzieningen op slechte vastgoedleningen.

Waar analisten op een winst voor BBVA van 1,05 miljard euro hadden gerekend, werd slechts 31 miljoen euro onder de streep overgehouden. De hoogte van de last: 1,05 miljard euro. Het is wel de verwachting dat komende afschrijvingen minder hoog uitpakken.


Gerelateerde artikelen

Update inzake SNS-schadeloosstellingsprocedure
Transparantie wint in SNS-zaak
Transparantie wint in SNS-zaak
17-12-2017

De Ondernemingskamer (hierna: OK) wijst in haar beschikking van 14 december…

Lees verder

Deskundigen aan zet om waarde onteigende effecten SNS vast te stellen
Euronext heeft wat uit te leggen over chaos rond SRLEV-obligatie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}