VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zorgen om kredietwaardigheid Shell

Fitch heeft de rating van oliereus Shell verlaagd. De kredietbeoordelaar maakt zich zorgen over het ‘zwakkere financieel profiel' van Shell en heeft twijfels over de kasstroom, zo rapporteert het maandag.

Fitch heeft zijn advies voor Shell verlaagd van ‘stabiel' naar ‘negatief'.

Tegelijkertijd zijn de beoordelingen voor de lange termijn en de korte termijn verlaagd naar 'AA+' en 'F1+'. Hoofdaanleiding voor Fitch was de verzwakte financiële positie van Shell.

Verwachting voor volume en prijzen juist omhoog
De neerwaartse bijstelling wordt gehanteerd ondanks de aantrekkende cijfers van het energieconcern en de goede verwachtingen voor de komende jaren ten aanzien van volume en prijzen.

De Nederlands-Britse olie- en gasmaatschappij maakte recent de voor de komende jaren bekend. Duidelijk is dat Shell bezig is stevig in te grijpen.

Een nieuw strategisch plan moet een einde maken aan de al jaren stagnerende olieproductie en moet de winstgevendheid omhoog brengen.

Shell nadert bovendien het einde van een grote reorganisatie en verwacht in 2010 een omslag te bewerkstelligen ten opzichte van de van de afgelopen periode.

‘Maar', zo waarschuwt Fitch, 'ondanks de groeivooruitzichten van Shell, is de operationele kasstroom voor de middellange termijn wellicht niet voldoende om het financiële profiel van de organisatie te verbeteren.'
Gerelateerde artikelen