VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Optimisme van klanten klinkt nog niet door bij Aalberts Industries

Belangrijke klanten van Aalberts Industries zien de markt aantrekken en spreken van mooie perspectieven voor heel 2010. De industrieel toeleverancier zelf aarzelt nog en wil pas bij de halfjaarcijfers echt duidelijk maken hoe het er voor staat.

Voorlopig moeten beleggers genoegen nemen met een summier tussentijds handelsbericht waaruit blijkt dat het aantal orders weer toeneemt.

‘De trend is dat het niet slecht gaat', zegt bestuursvoorzitter Jan Aalberts in een toelichting op het bericht. Echt verrassend is dit niet.

Aalberts (AI) is een belangrijke leverancier van chipmachinefabrikant ASML. En laat nou net ASML bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers en 2010 alvast bombarderen tot ‘recordjaar'.

Einde winterslaap
Aantrekkende markten bij klanten. Dat is precies waar Aalberts op zat te wachten. ‘We wachten op het einde van hun winterslaap', zei financieel directeur John Eijgendaal begin 2009 al.

Nu groeit het aantal orders dus, maar één zwaluw maakt nog geen zomer, denken ze kennelijk in Langbroek.

AI, dat de vliegtuigbouw, automobielindustrie, woningbouw en halfgeleidersector als belangrijkste afzetmarkten heeft, moet dan ook uit een diep dal komen. Na een zwaar 2008, waarover het beroerde cijfers presenteerde, kreeg het ook nog een flinke knauw in de eerste helft van 2009. Winst (-73 procent) en omzet (-23 procent) daalden scherp.

Opwaartse trend
In de tweede helft van 2009 trok de markt voorzichtig al wat aan. Over het hele jaar daalde de omzet met 20 procent en de winst met 48 procent. De verwachting voor 2010 is in elk geval dat de prestaties beter zullen zijn dan in 2009.

Hoewel Aalberts stelt dat er ‘nog geen breed herstel zichtbaar is in de verschillende markten', meldt het bedrijf in het tussentijds handelsbericht wel dat een opwaartse trend is waargenomen. De verbeterde orderpositie is met name te danken aan het aantrekken van sommige markten, de introductie van nieuwe producten, additionele verkoopinspanningen en organisatieverbeteringen.

Naast de halfgeleiderindustrie laten ook de autosector en de precisiemachinebouwmarkt verbeteringen zien.

Lees meer:

20 januari 2010

5 november 2009

13 augustus 2009

22 april 2009Gerelateerde artikelen