VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Investeringen zullen winst Sligro drukken

Groothandelaar en supermarktbedrijf Sligro heeft in het eerste kwartaal opnieuw meer omzet gehaald. Op de winstgevendheid gaat echter op korte termijn de rem. Acties en prijsdruk bij supers en groothandels, plus een aantal investeringen, zullen drukkend werken.

Sligro wist de omzet in het eerste kwartaal op te trekken tot 535 miljoen euro, een stijging van 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit was met name te danken aan acties. Autonoom nam de omzet met 5,6 procent toe.

De supermarkttak zag de omzet echter met 1,6 procent dalen, tot 177 miljoen euro. Dit komt onder meer doordat het concern minder vestigingen heeft. Er verdwenen 15 winkels. Sligro bezit nu 123 filialen.

De identieke omzetgroei - de omzet van winkels die minimaal een jaar open zijn - laat dan ook betere resultaten zien. Die steeg met 4,9 procent. EM-TÉ behaalde een groei van 5,7 procent, Golff van 3 procent. Onder meer de vroege Paasperiode stuwde de omzet.

Investeringen zullen winst drukken
Sligro gaat de twee verschillende supermarkten samenvoegen. Dit jaar wordt een deel van de Golff-vestigingen omgebouwd tot EM-TÉ . Het ombouwen vergt de nodige investeringen, die een drukkend effect zullen hebben op de winst.

Ook bij de groothandelstak zullen investeringen invloed hebben op wat Sligro uiteindelijk onder de streep overhoudt. Een van de ontwikkelingen is dat de groothandelsactiviteiten geconcentreerd worden op één plek in Amsterdam.

De groothandelstak, die last had van het winterweer, was goed voor een omzet van 358 miljoen euro tegen 338 miljoen euro een jaar eerder. Acties en scherpe prijzen stuwden de omzet, maar Sligro waarschuwt dat het hier ‘geen herstel ziet'.

Goede stap voor lange termijn
Het zal voor Sligro in het huidige klimaat lastig zijn om groei te realiseren. Maar het zou niet verbazen als de huidige strategie op langere termijn tot een groter marktaandeel en meer winst zal leiden.

Wat dat voor dit jaar betekent, wil Sligro nog niet zeggen. Het bedrijf wacht met het geven van een concrete financiële verwachting tot de halfjaarcijfers op 22 juli. Het concern noemt de marktomstandigheden nu nog te onzeker.

Lees ook:

19 maart 2010

28 januari 2010

6 januari 2010Gerelateerde artikelen