VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel kan er niet langer omheen, het gaat gewoon beter

AkzoNobel zet vraagtekens bij de kracht van het marktherstel en verwacht druk door verder stijgende grondstofprijzen. De verf- en chemiegigant probeert een slag om de arm te houden, maar duidelijk is dat het er bij Akzo met sprongen op vooruit gaat.

AkzoNobel zag de omzet in het eerste kwartaal dit jaar stijgen tot 3,24 miljard euro, een groei van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De omzetgroei weerspiegelt de toename van volumes bij alle activiteiten van Akzo. Tel daar bij op de nettowinst van 81 miljoen euro, tegenover het nettoverlies een jaar eerder van 7 miljoen euro, en het optimisme gloort onvermijdelijk.

Maar topman Hans Wijers houdt een duidelijke slag om de arm. Zo stelt hij in de toelichting op de eerstekwartaalcijfers met klem dat de resultaten wel moeten worden afgezet tegen een zwak vorig jaar.

De ‘goede start' in 2010 geldt volgens Wijers met name in sterk groeiende markten. Recent zei de topman al dat hij verwacht dat het nog wel enkele jaren kan duren voordat de volumes in de volwassen markten Europa en de Verenigde Staten terug zijn op hun oude niveaus.

Akzo is vooral voor de verfafzet afhankelijk van de nog steeds haperende Europese markt, maar de onvermijdelijke verschuiving van aandacht naar opkomende landen werpt inmiddels zijn vruchten af. De omzet steeg er met 30 procent. ‘Onze prestaties daar waren sterk', aldus Wijers.

Groei zat er aan te komen
Hoewel de topman wel nog waarschuwt voor mogelijke druk van verder stijgende grondstoffenprijzen in de loop van dit jaar, is duidelijk dat de stijgende lijn niet zomaar weer de kop wordt ingedrukt.

Groei zat er aan te komen. In het tweede kwartaal zag het concern de markt stabiliseren. Hoewel de omzet nog daalde, ook in het derde kwartaal, was duidelijk dat Akzo wel een tandje kon bijschakelen. Het verfconcern bleek op dat moment al winstgevender te zijn dan het over twee jaar hoopt te zijn.

In het vierde kwartaal gooide een eenmalige afboeking van 60 miljoen euro voor een Europese boete wegens kartelvorming, nog roet in het eten. Dit kwartaal kan Akzo er niet langer omheen. Het gaat gewoon beter.

In de etalage
Dit wordt nog eens benadrukt doordat de omzet van Akzo exclusief de divisie National Starch is. Deze tak, die zetmeel produceert voor zowel de voedingsmiddelenindustrie als papierfabrikanten, staat in de etalage.

Akzo kreeg het onderdeel in handen bij de overname van het Britse ICI en ziet belangstelling van potentiële kopers. Het onderdeel behaalde over heel 2009 een omzet van 878 miljoen euro.

Lees meer:

18 februari 2010

27 oktober 2009

29 juli 2009

28 april 2009 Gerelateerde artikelen