VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 april 2010

KPN presteert degelijk aan vooravond van grote veranderingen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

KPN heeft zich aangepast aan de economische tegenwind en dalende omzetten. Lagere omzetten worden gecompenseerd door stevig kosten snijden. Het bedrijf stuurt op degelijkheid in financiën. Nuttig, nu frequentieveilingen en opvolgingsperikelen al voor genoeg opwinding zullen zorgen.

Hoe spannend het ook moge zijn , naar buiten toe wil het telecombedrijf wat de eigen bedrijfsvoering vooral een degelijke indruk maken. Dat is in het eerste kwartaal van 2010 in ieder geval gelukt: de resultaten voldoen aan de verwachtingen en zijn in lijn met de ingezette lijn voor de komende twee jaar.

Of eigenlijk: meer dan gelukt, want de resultaten zijn iets beter dan verwacht. Neem de nettowinst. In de eerste drie maanden boekte KPN een nettowinst van euro 449 miljoen tegen euro 317 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten voorzagen een nettowinst van euro 390 miljoen.

Omzet daalt weer
Daar staat tegenover dat de omzet een veer moest laten. KPN liet een afname van 3,5% in vergelijking met een jaar eerder optekenen. In die daling heeft KPN deels zelf de hand gehad: in november verkocht het zijn Belgische activiteiten aan Mobistar.

Maar nog belangrijker is de 'tegenwind op de zakelijke markt', zoals scheidend KPN-topman Scheepbouwer het noemt. `Het lijkt niet waarschijnlijk dat Scheepbouwer de afkalving in omzet nog gaat stoppen in zijn huidige functie. Tot nu toe is hem dat niet of nauwelijks gelukt, tot ergernis van zijn eigen commissarissen.

De constante aandacht op kosten maakt dat het resultaat van KPN toeneemt. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar gingen de kosten met 10 procent naar beneden.

Verwachtingen
Voor dit jaar rekent het bedrijf op een omzet in lijn met 2009, een bedrijfsresultaat (EBITDA) van meer dan euro 5,5 miljard, een vrije kasstroom van meer dan euro 2,4 miljard en een dividend per aandeel van euro 0,80. Voor 2011 verwacht het telecombedrijf een verdere toename van de EBITDA, de vrij kasstroom en dividend ten opzichte van dit jaar. 

Spanning loopt op
Het tweede en derde kwartaal wordt voor KPN de lakmoesproef voor de nabije toekomst. De zeer belangrijke frequentieveiling in Duitsland gaat naar zijn apotheose. Nu al is duidelijk dat KPN de hoofdprijzen (een 800 MhZ-frequentie) uit zijn hoofd kan zetten.

Bovendien vertrekt topman Scheepbouwer in de tweede helft van het jaar. Het is zaak voor het bedrijf om snel een einde te maken van wat een de slepende opvolgingsstrijd lijkt.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}