VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opkomende markten helpen DSM aan vliegende start in 2010

Na het onverwachte verlies in de laatste maanden van 2009 verrast DSM met sterke cijfers over het eerste kwartaal. Vooral de vraag naar plastics en kunstvezels uit opkomende markten zorgden voor een van de beste jaarouvertures ooit.

De teleurstelling onder beleggers was behoorlijk toen DSM vorig jaar afsloot met een paar verlieslatende maanden. Beleggers eisten verbetering na dit -volgens topman Sybesma "ongekend moeilijke jaar" voor DSM.

En verbetering kwam er. Het bedrijfsresultaat (EBIT) uit voortgezette activiteiten steeg in het eerste kwartaal tot euro 196 miljoen, van euro 44 miljoen een jaar eerder. De bruto winst (EBITDA) kwam in het eerste kwartaal uit op euro 304 miljoen, ten opzichte van euro 142 miljoen een jaar eerder. De omzet uit voortgezette activiteiten steeg meer dan 20 procent.

Voor de verandering was het niet de (vitaminen, gist, en meer)  die verantwoordelijk is voor de winstgroei. De veruit grootste divisie van DSM zag het bedrijfsresultaat (netto omzet - kosten) zelfs licht dalen ten opzichte van een jaar geleden.

Opkomende landen en voorraad
Vooral het herstel in de kunstvezel, plastics en coatings was opmerkelijk. Begin vorig jaar zaten de betreffende divisies (Performance Materials en Polymer Intermediates) nog in het rood. Nu valt er een fikse plus te noteren. DSM merkt zelf op dat de omzetten in dit bedrijfsonderdeel " hoger zijn dan voor de economische teruggang."

DSM ziet toenemende vraag naar zijn producten uit onder meer de auto-industrie en de elektronica. En ook de vraag uit opkomende landen (China, Brazilië overtreft die van voor de crisis.

Maar helemaal verklaren kan het chemie- en farmacieconcern de aantrekkende vraag niet. De vraag is sterker dan op grond van de activiteiten in die sectoren gerechtvaardigd is. En dus meent DSM dat bedrijven hun voorraden weer aan het aanvullen zijn. In februari, bij de terugblik op de laatste maanden van 2009, concludeerde DSM nog dat "het voorraadherstel...beperkt is."

zijn de zwakke prestaties van de farmadivisie. Het resultaat is nog maar ternauwernood positief en lijkt zich niet te kunnen ontworstelen aan de zwakke groeivooruitzichten in de sector.

Fijn jaar
Desalniettemin zijn de cijfers van DSM sterk. Verrassend sterk. Topman Feike Sijbesma denkt de flitstende start door te kunnen zetten en gaat uit van een goed 2010.
Gerelateerde artikelen