VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell boekt 60 procent meer winst maar is voorzichtig met verwachtingen

Royal Dutch Shell heeft in het eerste kwartaal een 60 procent hogere geschoonde nettowinst, dankzij een hogere olieprijs en een toename van met name de productie van vloeibaar aardgas. Signalen voor de rest van het jaar zijn halfslachtig.

Natuurlijk, een hogere olieprijs helpt de winst van Shell behoorlijk op weg. Net als bij de grote concurrent BP trouwens dat de winst verdubbelde in het eerste kwartaal. Maar topman Peter Voser vindt dat te weinig eer voor het concern. "De goede resultaten zijn vooral het gevolg van onze eigen inspanningen", zo liet de Zwitser optekenen in een toelichting op de resultaten in het eerste kwartaal. Dat het maar duidelijk is: Shell is geen weerhaan die slaafs de ontwikkelingen van de oliemarkt incasseert.

Daarmee zou het concern ook zonder meer tekort worden gedaan. Het herstel in inkomsten is voor een behoorlijk deel te danken aan de exploratie van gas en olie plus productie. Deze Upstream activiteiten van Shell zorgden voor verdubbeling van het resultaat ten opzichte van een jaar eerder: ruim 4,41 miljard dollar.
 
Maar ook de chemie accelereerde in het eerste kwartaal. In drie maanden verdiende het Brits-Nederlandse bedrijf al bijna evenveel aan de eigen petrochemische producten als over heel 2009.

Slag om de arm
Topman Peter Voser is blij met het korte termijn succes. "Onze resultaten geven blijk van de succesvolle uitbreiding van de productie bij onze upstream projecten in Rusland en Brazilie, die de 6% hogere productie hebben ondersteund," aldus Voser. Maar grote woorden over verder herstel in de energiemarkt zijn aan de Zwitser niet besteed.

De raffinagemarges, de vraag naar olieproducten en de gasprijzen staan echter onder druk. 'Er zijn tekenen van herstel, maar daar vertrouwen we niet op. We blijven ons richten op een hogere kasstroom, mede door nieuwe projecten en lagere kosten.'

Investeren en snijden
En natuurlijk investeren en snijden. Investeringen in de zoektocht naar nieuwe reserves - de netto-investeringen beliepen in het eerste kwartaal $6,2 miljard en behoort daarmee tot de topinvesteerders wereldwijd. Aan de andere kant blijft het concern snijden in de kosten. Dit alles op weg naar .
Gerelateerde artikelen