VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever steeds afhankelijker van groei in opkomende landen

Het zwaartepunt van Unilever verschuift steeds meer naar het Oosten. In Azie en Afrika blijven de groei in verkopen fors, terwijl op de lastige West-Europese markt maar mondjesmaat terrein wordt gewonnen. Ook in het sterke eerste kwartaal.

Innoveren, acties en marketing. Dat zijn de hulpmiddelen waarmee zeep- en voedingsmiddelenconcern Unilever de omzet wil doen groeien. Door fors in te zetten op besparingen binnen de eigen organisatie moet zo de winst ten opzichte van die omzet uitgebouwd worden.

In het eerste kwartaal is dat behoorlijk gelukt. Unilever boekte een omzetgroei van 6,7% tot euro 10,14 mrd. Het bedrijfsresultaat groeide met 17% tot euro 1,44 mrd en de nettowinst nam toe tot euro 1,06 mrd, 31% meer dan in dezelfde periode in 2009.

De groei bij Unilever komt niet onverwacht. Concurrent Nestlé met een sterker dan verwachte autonome omzetgroei en Procter& Gamble stelde zijn verwachtingen voor 2010 al in februari naar boven bij.

West-Europa moeilijk
Nestlé verraste vooral met sterke groei in West-Europa. En juist daar heeft Unilever het moeilijk. De onderliggende verkopen (inkomsten uit voortgezette activiteiten waarbij valuta-effecten worden weg gefilterd) steeg slechts 0,2 procent; een tegenvaller.

De prijsverlagingen eind vorig jaar hebben hier nog geen stormloop weten te ontketenen op Unilevers ijsjes, wasmiddelen, deodoranten, sauzen en soepen. Het is aan de forse kostenbesparingen bij Unilever West-Europa te danken dat de winstmarge desondanks aardig is gegroeid (0,12 procent).

Groei in de Oost
Hoe anders is het in wat Unilever gemakshalve de regio Azië/Afrika noemt. In deze regio - Unilver haalt hier bijna 38 procent van zijn omzet-  stegen de onderliggende verkopen met 7,6 procent. En dat ondanks versterkte concurrentie. 'Groei is extra sterk in de opkomende markten, ondanks verhoogde concurrentie', aldus topman Paul Polman bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De topman spreekt over "een sterk momentum zien in alle geografische gebieden waarbij we onze concurrentiepositie blijven versterken in lijn met onze strategie."

Moeilijke tweede helft 2010
Verwachtingen voor heel 2010 geeft Unilever niet. Maar topman gaat wel uit van mindere omstandigheden in de tweede helft van 2010. " De grondstofkosten zullen in het tweede halfjaar stijgen, de economieën blijven stroperig en de concurrentie zal hevig blijven."




Gerelateerde artikelen