VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omzetstijging Wessanen door Amerikaanse onderdelen

Het zijn de Amerikaanse onderdelen die verantwoordelijk zijn voor de omzetgroei bij voedingsmiddelenconcern Wessanen. Laat dat nou net de onderdelen zijn die het bedrijf van de hand wil doen.

Langzaam maar zeker raakt Wessanen aan de beterende hand. Voor de lange termijn ontwikkeling is echter zorgwekkend dat alleen de Amerikaanse drankendochter ABC (omzet + 20 procent) en in mindere mate de diepvriesdivisie (Frozen Foods) het afgelopen kwartaal omzet- en winstgroei vertoonden.

Europa zonder groei
Dit is wellicht positief voor de potentiële opbrengst van deze activiteiten, waarvan ABC in 2011 moet zijn verkocht, maar de ontwikkelingen bij de Europese divisie die de basis voor het nieuwe Wessanen vormt, stemmen nog niet hoopvol.

De verkopen bleven hier met 125,5 miljoen euro op eenzelfde niveau steken als vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam onveranderd uit op 7 miljoen euro. Voor interim-topman Frans Koffrie was het zijn laatste cijferpresentatie. Hij zwaait op 1 juni na anderhalf jaar af en geeft het stokje over aan de van Sara Lee afkomstige Piet Heijn Merckens.

Tree of Life ijlt na
Het voedingsmiddelenconcern heeft in het eerste kwartaal van 2010 haar omzet uit voortgezette bedrijfsactiviteiten zien stijgen tot 172,6 miljoen euro. Een toename van 2,5 procent (2,9 procent op autonome basis) ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam met 6,4 miljoen euro (2009: 0,9 miljoen euro negatief) weer in de zwarte cijfers.

Onder de streep was het nettoverlies met 4,8 miljoen euro toch weer hoger dan de 3,3 miljoen euro van vorig jaar. Dit nettoresultaat is nadelig beïnvloed door de gevolgen ter waarde van 8 miljoen euro van de herwaardering van een renteswap en een valutakoersverlies (5,5 miljoen euro) op de verkoop van Tree of Life (TOL). TOL is begin januari voor 133 miljoen euro verkocht, maar Wessanen moest wel een boekverlies slikken van 50 miljoen euro.

Kasstroom omlaag
De grootste dissonant was de gerealiseerde kasstroom uit bedrijfsresultaten die uitkwam op 14,3 miljoen euro negatief. In de eerste maanden van het jaar steeg het werkkapitaal fors. Zowel de voorraden, handelsdebiteuren als handelsschulden namen toe vooral veroorzaakt doordat het voorraadniveau bij ABC moest worden verhoogd om tijdens het zomerseizoen aan de piekvraag naar niet-alcoholhoudende cocktails te kunnen voldoen.

Bewustere consument
Wessanen gaat vanaf nu vol inzetten op biologische producten, zoals Zonnatura en het Franse Borg. Wessanen claimt al enkele jaren dat "de consument bewuster leeft", maar hoe loyaal zal de de huidige koper van Wessanen-producten zijn? De echte niche consument die niet snel zal switchen, zal nauwelijks een bedreiging vormen, maar de niet geheel overtuigde consument die makkelijk overstapt naar "reguliere producten" is een kwetsbare groep.

Juist deze laatste groep is voor Wessanen cruciaal om haar eigen omzetdoelstelling te halen. Vanaf 2011 wil Wessanen `ten volle profiteren van de gezonde vooruitzichten voor de markt voor biologische voedingsproducten´. De groei moet ten minste op het niveau van de markt uitkomen.


Gerelateerde artikelen