VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De ovens kunnen weer aan bij ArcelorMittal

Een inkomstenstijging van liefst 114 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat kan alleen dankzij een dramatisch verleden of een buitengewoon heden. Bij ArcelorMittal doet de eerste mogelijkheid opgeld. Maar nu de weg naar boven gevonden is verwacht het concern verder herstel.

ArcelorMittal heeft in de eerste drie maanden van 2010 een nettowinst van $679 mln behaald tegen een verlies van $1,06 mrd in de vergelijkbare periode van 2009.

De omzet bleef nagenoeg constant ten opzichte van het vorige kwartaal, een lichte teleurstelling. Toch heeft ArcelorMittal, na het dramatische 2008 en het kwakkelend 2009, de weg omhoog weer gevonden. Topman en grootaandeelhouder Lakshmi Mittal zag meer vraag in alle voor het bedrijf belangrijke markten. "Dat zal een positief effect hebben op het tweede kwartaal," aldus de topman.

Weg omhoog
Mondiaal trekt de vraag naar staal aan, vooral vanuit China. Marktkenners schatten de wereldwijde vraag naar het metaal op tien procent dit jaar (tegen een daling van acht procent vorig jaar). ArcellorMittal weet die groei nog maar traag op te pakken. In het eerste kwartaal had het concern 72 procent van zijn staalovens operationeel, een summiere stijging ten opzichte van de 70 procent eind 2009.

Het tweede kwartaal moet een inhaalslag volgen, belooft topman Mittal. Dan moet de bezettingsgraad van de ovens oplopen tot 80 procent.

Eigen mijnen
Daarna pas meent het bedrijf last te krijgen van de gestegen brandstof- (steenkool) en grondstofprijzen (ijzererts). IJzerertsprijzen zullen naar verwachting bijna verdubbelen dit jaar en Mittal wil die hogere kosten doorberekenen aan zijn klanten.

Het concern heeft een voordeel ten opzichte van de concurrentie. Het heeft zelf een flink een fors aantal ertsmijnen in bezit en heeft dus een deel van de kostenstijging in eigen hand. En dat, zegt Lakshmi Mittal, is een van de doorslaggevende voordelen ten opzichte van de concurrentie.
Gerelateerde artikelen