VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Somber Ballast Nedam ziet marges verder dalen in vechtmarkt

Conform verwachtingen. Dat was zo ongeveer het meest positieve geluid dat bouwbedrijf Ballast Nedam kon afgeven over de resultaten in het eerste kwartaal. Helaas zijn die eerder uitgesproken verwachtingen weinig rooskleurig.

"In het eerste kwartaal zijn de markten voor vastgoed en infrastructuur niet verbeterd", constateert Ballast Nedam droogjes aan het begin van zijn mededelingen over het eerste kwartaal. Laat dat nu net de markten zijn waar Ballast zijn omzet moet boeken.

Het slechtst is de toestand in de vastgoedsector. De crisis is hier met wat vertraging toegeslagen vorig jaar maar houd voorlopig aan. Volumes in de vastgoedmarkt blijven laag zo constateert Ballast, hoewel het prijsniveau lijkt te stabiliseren.

Een goed teken zou je zeggen, ware het niet dat de huidige discussie over de hypotheekrenteaftrek een nieuwe deuk betekent in het consumentenvertrouwen, een belangrijke factor in de woningmarkt.

Infra
In de divisie Infra, wegenbouw en andere infrastructuurprojecten, profiteert Ballast nog van de extra uitgaven door de centrale overheid. Die plus wordt deels weggepoetst door de lagere bestedingen van provincies en gemeenten.
Bij die lage volumes neemt de strijd om nieuwe opdrachten verder toe. En dat leidt, zo zegt Ballast, tot verdere druk op de marges. In 2009 daalde de marge naar 1,2% (van 2,9%). "We zullen in 2010 rond datzelfde getal uitkomen", zegt topman Theo Bruijninckx van Ballast Nedam.

Resultaat van dit alles: een daling van het orderboek met 5 procent ten opzichte van het einde van 2009 en een lagere omzetverwachting dan vorig jaar. Ten opzichte van de eerste maanden van 2009 zijn omzet en resultaat geboekt licht hoger.

De eerder uitgesproken winstverwachting over 2009 blijft gehandhaafd: tussen euro 10-15 mln, bij een lagere omzet dan in 2009.

"Wij zien nog geen verbetering op de woningmarkt, maar het wordt ook niet slechter", zegt bestuursvoorzitter Bruijninckx in een toelichting. Dat is tenminste nog iets.
Gerelateerde artikelen