VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

11 mei 2010

Voor Crucell wordt het tweede kwartaal een inhaalrace

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Biotechbedrijf Crucell heeft in het eerste kwartaal een verlies en lagere omzet gerapporteerd. De oorzaak is een oude bekende: uitgestelde levering van vaccins. Toch denkt Crucell de tamelijk bescheiden verwachtingen voor heel 2010 te kunnen waarmaken.

Over het eerste kwartaal heeft Biotechbedrijf Crucell een verlies gerapporteerd waar winst was verwacht. Het Leidse biotechbedrijf noteert een nettoverlies in de eerste verslagperiode van euro 2,3 mln, tegenover een winst van euro 0,2 mln vorig jaar. Het operationeel verlies kwam uit op euro 4,3 mln, tegen een operationele winst van euro 2,4 mln vorig jaar.

Het kleine verlies komt als een verrassing. De markt was over het algemeen uitgegaan van winst. Crucell wijt het verlies en de teruggang in omzet aan "de timing van de verschepingen van Quinvaxem". Dit stermedicijn, een vaccincocktail tegen kinderziekten, is de grote omzetgenerator van Crucell. Haperingen in het verkoopapparaat wegen zwaar door in het resultaat.

Vertragingen in levering van het vaccin spelen Crucell vaker parten. Ook het tweede kwartaal van 2009 werd verlies gemaakt vanwege uitstel. was er weer vertraging, maar toch winst. Het maakt eens te meer duidelijk hoe afhankelijk Crucell is van dit (aangekochte) stermedicijn. Het gemis in omzet in het eerste kwartaal zal de resultaten in hetvolgende, huidige kwartaal alleen maar stuwen. En dat bevestigt Crucell dan ook in een toelichting bij de resultaten.

Meer nog dan anders heeft Crucell afgelopen kwartaal veel last van valuta-effecten. De vaccinprijzen in dollars drukken de marges op de verkopen. Ook dat effect zal in het tweede kwartaal in spiegelbeeld een bijdrage leveren aan het resultaat. De euro is de laatste tijd immers gedaald ten opzichte van de dollar.

Valuta-effecten zijn moeilijk te voorspellen en ook de timing van vaccinlevering kan tegenzitten. De toegenomen onderzoekskosten zijn dat niet. Crucell had eerder al aangegeven onderzoeks- en marketingkosten fors op te schroeven. De extra investeringen van meer dan euro 6 miljoen waren verwacht.

Ondanks de wat teleurstellende resultaten over het eerste kwartaal houdt Crucell vast aan haar eerder uitgesproken verwachtingen. Die vooruitblik ademde een sfeer uit van zaaien boven oogsten. Crucell zet in op snellere en goedkopere productie en wil nieuwe vaccins snel richting markt duwen. Maar een verdere groei van omzet en winst ten opzichte van 2009 zit er niet in, zo verwacht Crucell.


Gerelateerde artikelen

Onno van de Stolpe: ‘Galapagos is niet gebaat bij een overname’
Onno van de Stolpe: ‘Galapagos is niet gebaat bij een overname’
23-10-2017

In Effect 10, die op vrijdag 20 oktober bij de leden van de VEB in de bus v…

Lees verder

galapagos overname
J & J laat zich niet afschrikken en lanceert officieel bod op Crucell
08-12-2010

De kogel is door de kerk. Ondanks alle tegenslagen met Crucell's stermedici…

Lees verder

Johnson & Johnson sluit heronderhandeling bod Crucell niet uit
02-12-2010

Het spel is volledig op de wagen. "Graag of niet", zo lijkt Johns…

Lees verder

Zeer hoge afboeking drukt Crucell fors in het rood
09-11-2010

Het lijkt erop dat Crucell er geen twijfel over wil laten ontstaan dat het …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}