VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 juni 2010

Beleggers wachten op duidelijke groeiplannen van Ahold

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Twee leden van de raad van bestuur heeft Ahold vrijgemaakt om op zoek te gaan naar groei. Maar ook bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers hield topman Rishton de kaarten tegen de borst.

: Ahold gaat winkels in België openen, maar wanneer is nog niet duidelijk, zo liet topman John Rishton weten bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers. En ook in de VS blijft het concern op overnames jagen, nadat in december 2009 25 winkels van Ukrop en in april 2010 5 Shaw's supermarkten werden overgenomen.

Voor beleggers waren de mededelingen van Rishton geen reden tot groot enthousiasme. Opnieuw is een gelegenheid voorbij gegaan waarbij Ahold duidelijk had kunnen maken hoe het zijn riante kaspositie gaat inzetten. De nettoschuld van Ahold is veel lager dan die van concurrenten en het bedrijf heeft miljarden in kas.

Die vraag speelt al langer en vorig jaar pareerde Ahold de kritiek door een verrassende aandeleninkoop. Maar de vraag naar de precieze groeistrategie van Ahold blijft bestaan. Natuurlijk, het bedrijf heeft eerder aangegeven te willen groeien ‘zelfstandig en via acquisities.'

Maar de markt verwacht meer, zeker ook omdat het concern in november vorig jaar heeft aangegeven twee man uit de raad van bestuur vrij te maken om te werken en verdere groei. 

Het beladen verleden en de moeilijke marktomstandigheden hebben Ahold voorzichtig gemaakt. John Rishton voelt zich in het huidige economische klimaat "comfortabel met een sterke kapitaalspositie. Hij geeft dan ook geen voorspelling af voor de rest van 2010. Hij wees op de hoge werkloosheid, de schulden van overheden en de maatregelen die getroffen moeten worden om de economie te stimuleren.

Maar die onzekerheid zal Ahold niet hinderen als zich een mooie overnamemogelijkheid voordoet. Ahold heeft het tij nu mee. Na een prima eerste kwartaal lijkt het tweede kwartaal nog beter te worden. De sterke dollar zal de kasstroom van Ahold verder sterken, het concern is immers sterk in de VS.

En met de verwachte sterkere opleving daar zouden verder groeiplannen in Amerika niet vreemd zijn.

Lees ook
Gerelateerde artikelen

VEB bereikt schikking met Deloitte voor VEB-leden en partners in zaak Ahold
Ahold regelt eigen bescherming liever buiten de aandeelhoudersvergadering om
Ahold passeert aandeelhouders
Ahold Delhaize heeft in de VS, België en ook online nog werk aan de winkel

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}