VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel weer in de markt voor middelgrote overnames

Na de verkoop van National Starch kan AkzoNobel weer op overnamepad.

AkzoNobel verkoopt de resterende activiteiten van National Starch aan het Amerikaanse bedrijf Corn Products International. AkzoNobel ontvangt $1,3 mrd in contanten, zo meldt het verf- en chemieconcern maandag.

Analisten zijn te spreken over de prijs en ook beleggers waardeerden de verkoop met een (bescheiden) koerswinst.

De verkoop komt niet als een verrassing. Tijdens de presentatie van de eerstekwartaalcijfers zei AkzoNobel al te verwachten het onderdeel nog dit jaar te verkopen.

National Starch is een producent van ingredienten voor de voedingsindustrie, voornamelijk zetmeel. Toen AkzoNobel begin 2008 ICI voor euro 11,6 miljard overnam werd National Starch direct bestempeld als bijvangst.

Twee onderdelen werden direct doorverkocht aan het Duitse chemieconcern Henkel voor euro 4 miljard. Dat National Starch nu pas de deur uitgaat heeft volgens AkzoNobel te maken met de kredietcrisis.

Volgens een woordvoerder van AkzoNobel is er al eerder interesse geweest, maar door de kredietcrisis kregen partijen de financiering niet.

Behalve de $1,3 miljard in contanten voor de resterende activiteiten van National Starch neemt Corn Products International ook de pensioenverplichtingen en secundaire arbeidsvoorwaarden over. Deze vertegenwoordigen een waarde van circa $100 miljoen.

Op overnamepad
In het persbericht stelt bestuursvoorzitter Hans Wijers met "veel meer vertrouwen naar de toekomst" te kijken en spreekt hij naast autonome groei over "selectieve" overnames.

Tot nu toe sprak AkzoNobel alleen over aanvullende overnames. Volgens een woordvoerder geeft Wijers daarmee aan dat AkzoNobel weer in de gelegenheid is om middelgrote overnames te doen.

De kaspositie van AkzoNobel wordt dankzij de overname aanzienlijk versterkt. Aan het eind van het eerste kwartaal had de onderneming euro 1,6 miljard in kas. In 2009 boekte National Starch een omzet van $1,2 miljard.

De transactie zal naar verwachting aan eind derde kwartaal 2010 worden afgerond.

Lees meer:

 23 april 2010

18 februari 2010

27 oktober 2009

29 juli 2009

28 april 2009 Gerelateerde artikelen