VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

InnoConcepts worstelt zich los van Britse probleemdeelneming

InnoConcepts lijkt verlost van hoofdpijndossier Proventec. De rekening voor InnoConcepts aandeelhouders is echter fors.

Na twee weken onderhandelen is InnoConcepts tot een vergelijk gekomen met de schuldeisers van Proventec. In 2006 had het zich garant gesteld voor de terugbetaling van 15 miljoen pond aan de houders van Proventec’s converteerbare obligaties. Deze garantiestelling hing als een zwaard van Damocles boven InnoConcepts.

In ruil voor de beëindiging van de garantiestelling heeft InnoConcepts de obligatiehouders van Proventecnu een aantal toezeggingen gedaan. Was het niet tot een schikking gekomen dan was InnoConcepts in acute liquiditeitsnood beland.


Hoge prijs
Maar het loskomen van het Britse coating- en reinigingsbedrijf, dat genoteerd is aan de Londense AIM beurs, heeft een hoge prijs. Zo geeft InnoConcepts ruim 17 miljoen nieuwe aandelen (20 procent van de momenteel uitstaande aandelen) uit aan de converteerbare obligatiehouders. Opnieuw een enorme verwatering na de claimemissie van december 2009 toen er al ongeveer 60 miljoen nieuwe aandelen bijkwamen.

Belangrijk nadeel is bovendien dat deze overdracht tot een miljoenen verlies leidt, omdat er geen betaling van de ontvanger tegenover staat. Ook krijgt InnoConcepts door het verstrekken van de additionele lening een nieuwe vordering op de aanvankelijke schuldeisers van Proventec. Deze lening betekent een directe uitstroom van cash .

Verder zal een bestaande lening aan Proventec van 5,2 miljoen euro volledig worden afgeboekt en overgedragen aan Proventec’ obligatiehouders. Hetzelfde geldt voor de aandelen Proventec die InnoConcepts (36,2 procent) houdt en per ultimo 2009 op 3,8 miljoen euro waren gewaardeerd.

Onzeker
Alhoewel InnoConcepts met het akkoord voorkomt dat het direct 15 miljoen Britse ponden moet ophoesten, en daardoor mogelijk uitstel van betaling had moeten aanvragen, is de nu bereikte overeenkomst niet alleen maar goed nieuws voor InnoConcepts’ aandeelhouders

InnoConcepts schat de impact op haar verlies- en winstrekening op 18 à 20 miljoen euro en op het eigen vermogen 15 à 17 miljoen euro. Deze vermogensbuffer was door het faillissement van de Chinese deelneming Cheng Meng (afwaardering 33,8 miljoen euro) al uitgehold.

Bovendien heeft InnoConcepts nu een nieuwe vordering op haar balans gekregen waarvan nog maar moet worden afgewacht de afgesproken rente en aflossing zal worden voldaan.

InnoConcepts lijkt verlost van de ondoorzichtige en weinig doordachte constructies die door het inmiddels vervangen management zijn aangegaan. Hun erfenis blijkt echter wel een hele dure.

De VEB verwacht dat InnoConcepts op korte termijn zal reageren op de gestuurde vragenbrief. Daarin vraagt de VEB namens beleggers om opheldering onder meer over hoe het mogelijk is dat InnoConcepts overvallen is door de problemen bij haar deelnemingen, de interne controle en de invloed van deze tegenvallers op de omzet- en winstdoelstelling.
Gerelateerde artikelen