VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 juli 2010

Ben Vree: "Als Smit nog zelfstandig zou zijn was ik langer gebleven"

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De overname van Smit Internationale door baggeraar Boskalis is nog niet afgerond. Maar Smit-topman Ben Vree heeft vandaag bekend gemaakt het bestuur van het gezamenlijke bedrijf te gaan verlaten. "Natuurlijk speelt de overname  een rol. "

Vree vertrekt aan het einde van dit jaar, als de integratie van Smit en Boskalis in grote lijnen is voltooid. Dan zal na 170 jaar het doek vallen voor de maritiem dienstverlener. In mei werd alvast de beursnotering van Smit beëindigd.

Tien jaar stond de 56-jarige Hagenaar aan het roer bij sleepbedrijf Smit Internationale. In die periode heeft Vree zich enkele malenm fel verzet tegen een overname door Boskalis. Uiteindelijk staakte hij eind vorig jaar zijn verzet.

EEN PAAR VRAGEN AAN BEN VREE:

Wanneer is het besluit gevallen om terug te treden?
"Zoiets ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Ik heb tien jaar Smit mogen leiden. Dan is het misschien ook wel mooi geweest."
 
Is de overname van uw bedrijf Smit een doorslaggevende factor geweest bij het besluit om terug te treden?
"Het heeft zeker een rol gespeeld. Zonder die overname was ik wellicht langer blijven zitten. En natuurlijk speelt mee dat ik nu niet meer de eindverantwoordelijkheid heb (Vree is nu bestuurder bij Boskalis onder topman Berdowski). Als je tien jaar leiding hebt gegeven aan een stand alone bedrijf, als je al die tijd achter het vaandel hebt gelopen dan is dit wel anders, ja."

U heeft zich lang verzet tegen een overname door Boskalis. Een van de redenen was het verschil in bedrijfscultuur. Is dat er?
"Bij Boskalis heerst wel degelijk een andere cultuur dan bij Smit. Het is een centraal geleide organisatie waar per jaar zo'n dertig keer een tender (mogelijke opdracht) voorbij komt. Dan is iedereen bezig om die opdrachten voor de neus van de concurrentie weg te kapen.
 
Bij Smit ging dat anders. Daar deed je een paar honderd transacties per week. En dat ging om een andere manier. Partijen moesten je de opdrachten gunnen."

Is Smit wel veilig in handen van Boskalis na uw vertrek. Smit is nu niet meer vertegenwoordigd in de raad van bestuur? ?
"Smit niet in veilige handen bij Boskalis? Ach allemaal onzinverhalen. Boskalis is een keurig bedrijf. Geen partij die eens lekker gaat lopen strippen en opknippen."

Zijn er financiële afspraken gemaakt over uw vertrek?
"Jazeker en die zijn keurig in lijn met de Code Tabaksblat. Het klinkt misschien een beetje arrogant, maar ik heb de afgelopen jaren een goede naam opgebouwd. Die ga ik nu niet verkwanselen voor een zak geld. En om op uw volgende vraag vooruit te lopen: om hoeveel het gaat leest u in het volgende jaarverslag."

Trackrecord Ben Vree bij Smit 
 Gerelateerde artikelen

Oud-Smit-topman Vree sleept luxe vertrekpremie binnen
05-04-2011

Hij verkocht Smit Internationale uiteindelijk toch aan jager Boskalis en ve…

Lees verder

Groep Smit-aandeelhouders ligt dwars bij overnamepoging Boskalis
03-02-2010

Nadat slechts drie van de vijf Smit-commissarissen het bod van baggeraar Bo…

Lees verder

Smit-commissaris Cordia stapt op wegens onenigheid over bod Boskalis
26-01-2010

Willem Cordia stopt als commissaris bij maritiem dienstverlener Smit Intern…

Lees verder

'Onetisch en misdadig bod' van 'Baggerboeren'
26-11-2009

Ten tijde van het vijandige overnamebod van baggeraar Boskalis op mari…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}