VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Oud-Smit-topman Vree sleept luxe vertrekpremie binnen

Hij verkocht Smit Internationale uiteindelijk toch aan jager Boskalis en verliet het fusiebedrijf na een paar maanden. Oud-topman Ben Vree neemt een behoorlijke zak geld mee, meer dan gepland, zo lijkt het.

‘Jazeker en die zijn keurig in lijn met de Code Tabaksblat. Het klinkt misschien een beetje arrogant, maar ik heb de afgelopen jaren een goede naam opgebouwd. Die ga ik nu niet verkwanselen voor een zak geld.'

Dat was het antwoord van Ben Vree, oud-topman van Smit Internationale en, na de overname, bestuurder bij Boskalis op vragen naar zijn vertrekvergoeding in juli vorig jaar. Smit maakte toen zijn vertrek bekend.

‘En om op uw volgende vraag vooruit te lopen, om hoeveel het gaat leest u in het volgende jaarverslag', aldus de Boskalis-bestuurder.

Dat jaarverslag is nu beschikbaar. Eerdere woorden van Vree galmen maar zeer zachtjes door.

Eerst de euro's. Deze is met 1,7 miljoen euro dik te noemen. Aanzienlijk dikker dan de paycheck van hoogste baas, bestuursvoorzitter Peter Berdowski, een kleine 1,4 miljoen euro.

Of de Code werkelijk is nageleefd vergt iets meer uitzoekwerk. Deze stelt dat een vertrekvergoeding maximaal een basissalaris mag bedragen, tenzij dit ‘kennelijk onredelijk' is. In dat geval komt een bestuurder in aanmerking voor maximaal twee basissalarissen.

Maar wat krijgt Ben Vree?

Aangezien Ben Vree bovenop zijn vertrekpremie nog bonussen en pensioenstortingen krijgt van bij elkaar 126.000 euro voldoet hij, ook strikt genomen, niet aan de code.

Nog een extraatje (uit het jaarverslag Boskalis)
 

Het is overigens de vraag of de ‘kennelijk onredelijk uitweg naar twee basissalarissen', überhaupt op zou moeten gaan voor de Boskalis-bestuurder. Vree verkocht Smit Internationale begin vorig jaar aan Boskalis na lang getouwtrek. 

Hij liet na enkele maanden arbeid voor zijn nieuwe werkgever al weten dat hij aan het eind van het jaar zou opstappen omdat de integratie van Smit op rolletjes liep.

Wrange nasmaak
Aandeelhouders in het oude maritieme dienstverlener Smit Internationale zullen een wrange nasmaak hebben na het lezen over de gouden handdruk. De overnameprijs van Smit, 60 euro plus een dividend van 2,75 euro, was mager te noemen.

Ook de werknemers van Smit Internationale, door de 'Papendrechtse baggerboeren', zullen hun bedenkingen hebben bij de riante vertrekregeling.

Vree is zich momenteel nog aan het concentreren op een nieuwe uitdaging buiten het bedrijf.
Gerelateerde artikelen