VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Holland Colours moet nu innovatief vermogen gaan verzilveren

Na vijf jaren van gestaag dalende omzetten ziet Holland Colours vanaf 2010 weer groei. Maar de concurrentie zit Holland Colours op de hielen.

Dit bleek tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava).

Bestuursvoorzitter Bernard van Schaik verwacht een omzetgroei van 8 tot 12 procent per jaar.

De recessie heeft de Apeldoornse pigmentspecialist voor het eerst echt doen beseffen dat zij, ondanks een "veilige" aandeelhoudersstructuur waardoor werknemers een groot belang in de onderneming hebben, niet ongevoelig is voor de grillen van de markt.

Holland Colours produceert kleurconcentraten voor het kleuren van verschillende soorten plastic, van petflessen en siliconen bakvormen tot raamprofielen en regenpijpen.

De organisatie is inmiddels gestroomlijnd, het kostenniveau verlaagd en het aantal nieuwe producten in de pijplijn zit op een acceptabel niveau dankzij de verhoogde inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Slagkracht
Aan het ontwikkelen van innovaties heeft het bij Holland Colours in het verleden niet gelegen. Zo werd een nieuw product dat melk in PET-flessen tegen licht beschermt, ontwikkeld en inmiddels in zowel in Europa en de Verenigde Staten verkocht. Ook kan Holland Colours inmiddels een hittebestendige siliconenopdruk voor textiel aanbieden aan klanten. Waar het tot nu toe misging, is dat nieuwe toepassingen een te lange time-to-market hadden.

Volgens Van Schaik is de tijd nu gekomen om de vruchten te plukken van in eigen huis ontwikkelde nieuwe producten. Deze moeten om te beginnen meer in nieuwe markten zoals Oost-Europa, Zuid Amerika en Azië worden afgezet. Holland Colours heeft volgens Van Schaik haar kerncompetentie opnieuw gedefinieerd.

In het verleden was dit het verpakken van pigmenten zodat deze effectief in het productieproces van klanten konden worden toegepast. Nu wordt de kerncompetentie uitgebreid tot het verpakken van fijne stof.

Een voorbeeld daarvan is dat Holland Colours er in geslaagd is rubber elektrisch geleidend te maken door het toevoegen van een enkele procent koolstof. Voorheen was daarvoor meer dan 45 procent noodzakelijk en daardoor verloor rubber zijn kenmerkende eigenschappen.

Concurrentie
Deze toepassing is nu aan de vijf grootste wereldspelers in rubber gepresenteerd en de eerste reacties waren volgens Van Schaik positief. Dit betekent echter niet dat er geen bedreigingen zijn.

De recessie heeft een proces van prijsverlaging in gang gezet, mede doordat de concurrentie haar werkterrein verlegd naar dat van Holland Colours. Van Schaik gaf aan dat de verbeterde kostenbasis echter voldoende ruimte om deze ontwikkeling zonder al te veel schade op te vangen. Vanaf dit boekjaar moet Holland Colours aantonen dat deze lijn kan worden voortgezet.

Forse uitslagen
2009 was een jaar met forse uitslagen. Ondanks een omzetdaling van 4 procent tot 51 miljoen euro in 2009 rolde er dankzij een sterk vierde kwartaal toch nog een nettowinst uit de bus van 1,2 miljoen euro (1,34 euro per aandeel).

In het eerste kwartaal viel de omzet nog met 26 procent terug, terwijl in de eerste drie maanden van 2010 (Holland Colours heeft een gebroken boekjaar lopend van april tot maart) de omzet weer met 26 procent toenam. Dit patroon werkt bij Holland Colours als kleine onderneming, weliswaar met een mondiale aanwezigheid, hard door.

Gevolg was dat afscheid moest worden genomen van bijna 25 procent van het personeelsbestand. Een onontkoombare beslissing: de omzet was in vijf jaar met 20 procent gedaald, terwijl het aantal medewerkers hetzelfde was gebleven. Door de forse ontslagronde kon de brutomarge stijgen van 46,1 procent naar 47,4 procent.

Deze toename sterkte het driekoppige managementteam in zijn overtuiging dat de marktpositie van Holland Colours nog steeds sterk is en kansen biedt voor een sterk herstel. Maar daarvoor moest de organisatie wel met aanzienlijk lagere kosten gaan werken en de reactiesnelheid verbeteren.
Gerelateerde artikelen