VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam kan niet meer mee met de grote jongens

Ballast Nedam laat weten op schema te liggen wat betreft de resultaten voor 2010. Bij aanbesteding van grote bouwprojecten grijpt het bouwbedrijf steeds vaker mis.

Met boekhoudkundige precisie weet Ballast-topman Theo Bruininckx zich vast te klampen aan de eerder afgegeven prognose.

Bruininckx voorspelde begin dit jaar een bedrijfsresultaat tussen 10 en 15 miljoen euro, een zuinige verwachting die kan uitdraaien op een teruggang in resultaat van meer dan 40 procent ten opzichte van vorig jaar (17 miljoen).

Resultaten van voor de crisis -bedrijfsresultaat over 2007: 42 miljoen- zijn ver weg.

Een half jaar bouwen in 2010 heeft het bedrijf uit Nieuwegein 625 miljoen euro omzet opgeleverd, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Ook het bedrijfsresultaat (omzet min kosten, voor belastingen) steeg van 4 miljoen euro naar 6 miljoen euro.

Kerncijfers Ballast Nedam 
 

Als Ballast eenzelfde jaar zou doorlopen als 2009 dan zouden de resultaten fors boven de eigen verwachtingen uitkomen. De tweede helft van 2009 was aanmerkelijk beter dan de eerste. De maanden juli tot en met december leverde driekwart van het bedrijfsresultaat en de gehele nettowinst van 6 miljoen euro.

Te klein voor tafellaken
De basis voor die versnelling in resultaat legde Ballast wel in de eerste helft van vorig jaar. Ballast verwierf een paar mooie bouwopdrachten zoals de een energiecentrale van Nuon en de nieuwbouw voor het ministerie van justitie. Dergelijke opdrachten brachten eind 2009 en begin 2010 veel geld in het laatje.

Dit jaar zal dat anders zijn. In de strijd om grote projecten kan Ballast weinig potten breken. Het aanbod is klein, de concurrentie hevig en de marges schraler en schraler. De rekening voor de kleine marktspeler komt in de tweede helft van het jaar. De orderportefeuille is nu ruim tien procent minder waard dan een jaar geleden.

 
 Omzet (€) Marktwaarde 
BAM  8,3 mrd 983 mln
Heijmans 3,1 mrd 206 mln
Ballast Nedam  1,4 mrd 148 mln
 De omvang van drie beursgenoteerde bouwers (1-1-'10)


Ballast zegt wel succes te hebben in nichemarkten. In de zorg (bouw van ziekenhuizen) wint het bedrijf terrein. Ook is Ballast betrokken bij een te ontwikkelen windmolenpark voor de Engelse kust.

Topman Bruininckx heeft al eerder aangegeven zich meer te willen richten op nichemarkten als offshore windmolens, industriebouw (energiecentrales , transformatorstations), ziekenhuizen en aardgastankstations. Nu de omstandigheden in bouw en infrastructuur langere tijd beroerd blijven lijkt een snelle transformatie zeer gewenst.
Gerelateerde artikelen