VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

InnoConcepts geeft pas uitleg in aandeelhoudersvergadering

InnoConcepts zal begin oktober een speciale aandeelhoudersvergadering (bava) organiseren om aandeelhouders meer duidelijkheid te geven over de tumultueuze gang van zaken bij de Eindhovense matrijzenproducent.

Dit blijkt uit een persbericht van Innoconcepts, mede naar aanleiding van de VEB vragenbrief van vorige maand

Pijn 

Bestuursvoorzitter Niraj Mehra en zijn twee commissarissen geven in het persbericht aan dat het faillissement van de Chinese partner Cheng Meng en de financiële problemen van deelneming Proventec in het Verenigd Koninkrijk hebben geresulteerd in significante afschrijvingen op InnoConcepts' bezittingen.

"De waarde van de aandelen is daardoor sterk gedaald en ik realiseer mij als ceo en medeaandeelhouder tot welke pijn dit heeft geleid", aldus Mehra.

Ook meldt InnoConcepts dat "zowel de gebeurtenissen bij Cheng Meng als Proventec "relatief geringe invloed hebben op de vooruitzichten van het bedrijf". Deze beide erfenissen van het vorige management onder leiding van Peter Pruijssers en Peter Teerlink waarmee Mehra was opgezadeld, zijn nu opgelost.

De aandacht kan daardoor weer volledig op de core business worden gericht: de productie en verkoop van traditionele matrijzen en het doorontwikkelen van InnoConcepts' nieuwe spuitgiettechnologie waarmee op korte termijn de eerste klant moet worden overtuigd.

Vergelijk
Vorige week kwam InnoConcepts na lang onderhandelen tot een vergelijk met schuldeisers van Proventec. In 2006 had het zich garant gesteld voor de terugbetaling van 15 miljoen pond aan de houders van Proventec's converteerbare obligaties.

Deze garantiestelling hing als een Zwaard van Damocles boven InnoConcepts. Als onderhandelingen zouden zijn mislukt en het daadwerkelijk 15 miljoen pond cash had moeten overmaken, dan was de fabrikant van matrijzen (gietvormen voor voorwerpen als optische lenzen en verpakkingen) in acute liquiditeitsnood gekomen.
Een faillissement was dan wel heel dichtbij geweest.

Deconfiture Chinese partner
Kort voor deze laatste tegenvaller, waren aandeelhouders al geconfronteerd met de deconfiture van Cheng Meng.

Samen met deze Chinese partner had InnoConcepts een productiefaciliteit voor kratten, cd- en dvd-hoesjes, big boxen en andere transportverpakkingen. Met een innovatieve technologie moest de productie sneller en energiezuiniger kunnen.

De schadepost bedroeg 33,8 miljoen euro, bestaande uit een oninbare vordering van 23,2 miljoen euro, een waardeloos geworden converteerbare lening en door de Chinese bank in beslag genomen machines die voor 5,6 miljoen euro op InnoConcepts' balans stonden.

Extra tijd
Van huisbank ING had InnoConcepts eind 2009 al extra tijd gekregen om orde op zaken te stellen. Tot 2012 knijpt zij een oogje dicht als, zoals inmiddels het geval, het afgesproken solvabiliteitsniveau van 60 procent niet wordt gehaald. Ook geeft ING InnoConcepts tot 2012 om een positieve kasstroom te realiseren.

De drempel voor een positieve kasstroom ligt volgens bestuursvoorzitter Niraj Mehra op 28 miljoen euro omzet. Omdat de orderinstroom voor conventionele matrijzen volgens Mehra momenteel aantrekt, verwachtte InnoConcepts aardig op weg te zijn richting een omzet van 22 miljoen euro in 2011, noodzakelijk om op bedrijfsresultaatniveau (ebitda) quitte te spelen.

InnoConcepts heeft na de herstelwerkzaamheden weer wat lucht gekregen, maar moet nu snel tevredenstellende operationele resultaten laten zien.

 
Gerelateerde artikelen