VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij Accell merken ze dat Nederland een jaartje langer door fietst

Nederlanders rijden een jaartje langer door op hun oude fiets voordat ze een nieuwe kopen. Dat lijken de cijfers van fietsfabrikant Accell te willen zeggen. De verkoop liep terug.

Maar het probleemkindje, de fitnessdivisie, draait beter, een mooi moment voor verkoop.

Fietsenbedrijf Accell laat redelijke cijfers zien. De omzet (342,4 miljoen euro) steeg een kleine drie procent en de nettowinst klom met een kleine 9 procent (24,1 miljoen euro).

Echt indrukwekkend is de winststijging niet want deze was voornamelijk te danken aan lagere rentebetalingen en belastingen.

Divisies Accell Omzet H1 (mln euro) % t.o.v. H1 2009
 Fietsen 264  0%
 Onderdelen en accessoires  64  11%
 Fitness 14 22%
 Totaal 342 3%
Beperkte omzetstijging bij Accell dit halfjaar 

De lichte omzetgroei was niet de verdienste van de levensader van Accell: de verkoop van fietsen (ruim 80 procent van de omzet). Het bedrijf uit Heerenveen verkocht net als in de eerste helft van 2009 ongeveer 580.000 tweewielers tegen een gemiddelde prijs van 456 euro.

"De lange winter en het slechte weer in de maand mei, de algemene economische ontwikkelingen en het bestedingspatroon gedurende het WK voetbal hebben voornamelijk invloed gehad op de verkopen van traditionele fietsen", aldus het halfjaarbericht.

Nederland valt terug
Opvallend is vooral de scherpe terugval van 7% in de Nederlandse afzetmarkt (omzet 141 miljoen euro). In de veel kleinere afzetmarkten Duitsland (+7 procent), Scandinavië, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (totaal +23 procent) en de Verenigde Staten (+25 procent) nam de omzet juist toe.

Vooral de zuinige Hollandse consument koos in plaats van de aanschaf van een nieuwe fiets, voor reparatie van de oude. Zo blijkt uit de groei in omzet uit reparatieonderdelen van 11 procent.

Meer electrisch in Duitsland
De verkoop van elektrische fietsen nam toe met 10 procent. Dit lijkt een mooi cijfer, maar valt tegen in verhouding tot de groei van de laatste jaren. Het leeuwendeel van de groei is bovendien waarschijnlijk te danken aan de Duitsers waar "de verkoop van elektrische fietsen steeg doordat het product relatief nieuw is in vergelijking met Nederland".

De hamvraag is in hoeverre het gebrek aan Nederlandse appetijt voor Accell fietsen ligt aan incidentele factoren, zoals een regenachtige mei maand en de voorkeur voor een platte beeldbuis boven een (elektrische) fiets tijdens het WK, of aan meer structurele factoren als minder consumentenvertrouwen en/of een overstap naar goedkopere (Chinese) fietsen?

In ieder geval lijkt zeker dat Accell voor groei steeds afhankelijker wordt van het buitenland.

Fitness uit het dal
Na jaren van teruglopende omzetten en verlies nam in 2010 de omzet van het segment fitness toe met 22 procent. Het kleinste segment, ongeveer 4 procent van de omzet, boekte de omzetgroei door nieuwe distributeurs aan te stellen die deels actief zijn in nieuwe landen.

Topman Rene Takens verving eigen distributeurs in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voor onafhankelijke derden. Dit zou volgens Accell leiden tot een lager kostenpatroon, en lagere voorraden.

Of dit echt zo is, weten we pas over een half jaar bij de presentatie van de jaarcijfers. Daarin geeft Accell niet alleen inzicht in de omzetcijfers zoals bij de halfjaarcijfers, maar ook in de winstcijfers. Het zal niet verbazen als het getal onder aan de streep, ondanks de mooie omzetstijging van de divisie, ultimo 2009 nog steeds rood kleurt.

Zeker als dit het geval blijkt te zijn, moet Takens de positie van de kleine fitnessdivisie, die waarschijnlijk de nodige managementaandacht opslokt heroverwegen. Verkoop ligt voor de hand.




Gerelateerde artikelen