VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer is toe aan overnames

Uitgeefconcern Wolters Kluwer groeit licht in een moeilijke markt. Het is tijd voor actie, via middelgrote overnames.

Beleggers die speuren naar snel groeiende bedrijven konden Wolters Kluwer afgelopen tijd gerust links laten liggen. De juridische, medische en financiële uitgever had het te druk met zichzelf en zijn omgeving.

Bijna driekwart van de inkomsten van Wolters Kluwer komt binnen via abonnementen en andere  niet-cyclische activiteiten. Desondanks merkte de uitgever de economische tegenwind behoorlijk. Klanten uit de juridische, financiële en medische wereld bleken in recessietijd kritischer in hun uitgaven.

Intussen maakte Wolter ook nog de transformatie van papier naar digitaal door. De papieren omzet holt achteruit, de digitale wint zienderogen.

De resultaten over de eerste helft van 2010 spreken boekdelen. Inmiddels wordt zo’n 55 procent van de omzet elektronisch verdiend. 

Daarnaast heeft Wolters Kluwer afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het terugschroeven van de eigen schuld. Eind 2009 bedroeg de nettoschuld ten opzichte van de operationele inkomsten 2,9 en die ratio rapporteert de onderneming ook nu. Op de middellange termijn wil de leiding die verhouding terug dringen tot 2,5. Maar nu dus even niet.

Weinig verrassend
De resultaten van Wolters Kluwer over de eerste helft van het jaar zijn weinig verrassend ().

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam uit op euro 328 mln, een bescheiden stijging ten opzichte van de eerste helft van 2009 (euro 320 mln). De marge steeg met 0,4 procent naar 19,0 procent.

Drie divisies lieten een stijging in omzet en winstgevendheid zien. Vooral de inkomsten en marge uit medische publicaties  stegen fors. De divisie profiteert van de hervormingen in de Amerikaanse gezondheidszorg, die een stroom aan nieuwe publicaties opleverde. De ‘Health’-divisie dankt zijn groei voornamelijk aan online inkomsten maar ook de papieren publicaties winnen in deze divisie (bescheiden) terrein.

De juridische divisie, veruit de grootste in omzet, stelde teleur. Inkomsten daalde met  2 procent, de marge steeg licht. De opbrengsten uit digitale verkopen stegen te weinig om de minnen van de papieren verkoop te compenseren.
 
 Divisies Wolters Kluwer: Medisch wint, juridisch stelt teleur
 


Verwachting
Wolters Kluwer houdt eerdere vooruitzichten voor de rest van het jaar in stand. Voor het hele jaar rekent Wolters Kluwer op een winstmarge van maximaal 21%, een vrije kasstroom van ten minste euro 400 mln en een rendement op geïnvesteerd kapitaal van minimaal 8%.

Wolters Kluwer ziet nog steeds een uitdagende markt in Europa, terwijl Noord-Amerika en Azië in de verwachting van het bedrijf zullen blijven herstellen.

Voor de middellange termijn zijn de vooruitzichten zonnig en papierarm. Binnen een paar jaar moet online driekwart van de omzet behaald worden (nu 55 procent). De verkopen van software en online publicaties zullen volgens de uitgever met dubbele cijfers groeien. 

Voor de winstgevendheid is dat goed nieuws: de marges op online producten liggen hoger. 

Overnames
Wolters Kluwer zal die verdere transformatie naar digitaal niet helemaal autonoom gaan halen. Bestuurders hebben al eerder gehint op overnames; financieel topman Beerens . Wolters Kluwer zoekt naar overnames van 100 miljoen tot 200 miljoen euro, waarschijnlijk in de medische of fiscale hoek.

Eerder al klaagde topvrouw Nancy McKinstry dat mogelijke overnamepartijen de boot afhielden omdat ze bang een te lage overnameprijs te krijgen vanwege de tegenzittende markt. 

Inmiddels denkt Wolters Kluwer dat de overnamemarkt wat soepeler wordt. De eerdere focus op afbouw van schulden is er in ieder geval voor stil gezet.




Gerelateerde artikelen