VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ArcellorMittal ziet blijvend herstel maar omzet gaat weer miljarden dalen

Hoe bereken je stijgende grondstofprijzen maximaal door aan je klanten? Dat is opnieuw de uitdaging voor staalgigant ArcellorMittal komend half jaar. Nu al is zeker dat de winst en omzet in het derde kwartaal zal dalen.

Bij ArcellorMittal gaat alles in het groot. Persberichten verschijnen in drie talen bij 's werelds grootste staalproducent.

Mededeling van vandaag: ArcellorMittal zag het bedrijfsresultaat (EBITDA) afgelopenkwartaal stijgen met bijna 60 procent tot drie miljard dollar. De omzet steeg ten opzichte van een jaar geleden met meer dan 42 procent tot ruim 21 miljard dollar.

In de kosten snijden kunnen ze ook bij het grootste familiebedrijf van de Nederlandse beurs. Ook dat gaat natuurlijk in miljarden: - 3 miljard dollar.

ArcellorMittal profiteerde van het geleidelijke herstel van de wereldeconomie. Het concern kon meer ovens aanzetten om staal te vervaardigen.

Maar de opleving lijkt relatief en vooral van korte duur. ‘Relatief' omdat 2009 een beroerd jaar was voor de staalgigant. Vergeleken daarmee steken de huidige resultaten gunstig af.

Feest van korte duur
Helaas moest topman Lakshmi Mittal bij de presentatie van de cijfers meteen bekend maken dat de opleving tijdelijk is. Het derde en vierde kwartaal worden een stuk minder. De omzet kan tot maximaal dertig procent terug lopen.

Een normale gang van zaken, volgens topman Mittal. Behalve seizoensinvloeden koelt de Chinese economie wat af. Dat drukt de vraag naar staal aanzienlijk.


Marktkenners zien het toch wat anders. Voor het tweede kwartaal was meer groei verwacht dan gerealiseerd. Arcellor had op het einde van het kwartaal 78 procent van zijn ovens branden (tegenover 72 procent drie maanden eerder). Analisten hadden op meer gerekend. De komende maanden hoeft Arcellor naar verwachting maar 70 procent van zijn ovencapaciteit in te zetten.

Optimisme
Mittal houdt vast aan zijn optimisme. Akkoord, er zijn wat tegenvallers zoals de krimpende Europese auto-industrie, maar onderliggend ziet hij herstel. Het is nu zaak voor de Indiër om de marges overeind te houden bij afkalvende omzet. Dan zullen stijgende (grondstof)kosten volledig doorgerekend moeten worden aan de klanten.

"Een prijsverhoging van 10% is noodzakelijk om in het tweede kwartaal hetzelfde winstniveau vast te houden", zegt Lakshmi Mittal.De ceo zegt dat de stap nodig is om de hogere kosten van grondstoffen te dekken. Mittal geeft aan dat ArcelorMittal in enkele nieuwe contracten de hogere kosten succesvol heeft doorgevoerd.

Roestvrij gaat eigen weg
Vanaf volgend jaar gaat Mittal zijn huidige conglomeraat vrijwillig afslanken. De relatief kleine roestvrij staal-activiteiten wil Mittal afsplitsen en een aparte beursnotering geven. Het is nog niet bekend of deze nieuwe notering ook in Amsterdam zal plaatsvinden.

De familie Mittal, die nu ongeveer 40 procent van de aandelen van de groep ArcelorMittal bezit, zou hetzelfde belang blijven aanhouden in de afgesplitste divisie. Afgesplitst zou de divisie meer waarde toevoegen.

Mittal hierover: 'Wij hebben vertrouwen in de toekomst van de stainless business en geloven dat de creatie van een aparte gefocuste maatschappij bijkomende waarde zal creëren voor alle aandeelhouders. '

Het lijkt meteen een manier om de roestvrij staal-activiteiten via overnames te laten groeien. Het opereert in een verzadigde vechtmarkt waar een consolidatieslag aanstaande is. Weinig bedrijven zullen zich vrijwillig laten opslokken in een gigantisch conglomeraat als Arcellormittal. In geval van een alleenstaande dochter kan dat anders liggen.
Gerelateerde artikelen