VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell boort goed in tweede kwartaal

Olieconcern Royal Dutch Shell heeft in het tweede kwartaal van 2010 een goed resultaat geboekt, nog iets beter dan analisten hadden verwacht. Vooral de 5 procent hogere olieproductie en de effecten van herstructureringsmaatregelen zijn bemoedigend voor de nabije toekomst.

De nettowinst kwam uit op 4,39 miljard dollar, waar in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog ‘slechts' 3,82 miljard werd verdiend. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen bedroeg 9,1 procent.

De olie- en gasproductie lag in het tweede kwartaal op 3,11 miljoen vaten olie-equivalent per dag, ook dat was meer dan verwacht.

Shell heeft het herstructureringsprogramma Transition 2009 nu afgerond en de doelstellingen hiervoor werden overtroffen.

Transition 2009, reorganisaties in staffuncties en maatregelen in de divisie Downstream hebben onderliggende kostenbesparingen opgeleverd van ruim 3,5 miljard dollar op jaarbasis, 15 procent boven de doelstelling en een half jaar eerder dan gepland. Er zijn ongeveer 7.000 banen verdwenen.

Shell zal zich de komende jaren terugtrekken uit markten die niet tot de kernactiviteiten behoren, zowel in Upstream (opsporen en productie van ruwe olie en aardgas) als in Downstream (tankers, raffinaderijen, handelaren en consumenten). De onderneming verwacht dit jaar en volgend jaar voor 7 tot 8 miljard dollar aan bezittingen te verkopen.

Dividend met hoofdletter D
Shell stelt een kwartaaldividend voor van 0,42 dollar per aandeel. Op jaarbasis komt het dividend daarmee op 1,68 dollar, wat bij de huidige dollarkoers (rond $1,30 per euro), neerkomt op 1,29 euro.

Het dividendrendement van het aandeel Shell is daarmee bij de huidige koers van 21,40 euro maar liefst 6 procent. Dat is ruim twee keer zoveel als het rendement op een 10-jarige staatslening.

Shell is al jaren een uiterst betrouwbare dividendbetaler. Sinds 2004 wordt het dividend weliswaar uitbetaald in dollars, maar de jaarlijkse groei is er niet minder door geworden.Shell is van plan om vanaf het derde kwartaal een keuzedividend in te voeren, zodat dit fraaie rendement ook nog eens automatisch kan worden herbelegd in de aandelen.
Gerelateerde artikelen