VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT over vijf maanden gesplitst

Beleggers reageren teleurgesteld op het halfjaarbericht van TNT. Naast een nieuwe cfo is nu ook definitief duidelijk dat het bedrijf in tweeën gaat.

De operationele winst vana TNT kwam met 55 miljoen euro duidelijk lager uit dan waar analisten op hadden gerekend.

Vorig jaar kan in dezelfde periode 178 miljoen euro worden genoteerd. Het resultaat werd gedrukt door reorganisatielasten. Er worden bij TNT 11.000 postbodes ontslagen en dat gaat niet zonder kosten.

De omzet bij TNT steeg in het tweede kwartaal wel, met 9,6 procent tot 2,77 miljard euro.

Opvallend is het verschil tussen de beide divisies van het bedrijf: de omzet van de postdivisie daalde met 2,6 procent, terwijl die bij de afdeling express met 18,3 procent steeg. 

De verwachting is dat deze ontwikkeling zich doorzet: voor Express verwacht TNT dit jaar een groei van volumes en omzet , bij het hoofdzakelijk Nederlandse onderdeel Post zullen de volumes 7 tot 9 procent dalen.

TNT ziet een bescheiden vooruitgang in de Europese economie maar is voorzichtig om al te optimistisch te worden. Het herstel van de wereldeconomie zou nog fragiel zijn. 

Mogelijke aderlating
De sterk uit elkaar lopende ontwikkeling bij de beide divisies is al langer zichtbaar en is de een belangrijke reden om het bedrijf op te splitsen. TNT heeft besloten dat de Nederlandse pakketdienst bij Post blijft.

De pakketbezorging is een onderdeel dat wel sterk groeit. Zonder dit onderdeel zou Post volgens de vakbonden een "sterfhuisconstructie" zijn.

Voor de aandeelhouders die met Express achterblijven is dit mogelijk een aderlating. Het is namelijk zeer de vraag of de Nederlandse pakketdienst bij een verkoop van Post voldoende op waarde zal worden geschat. De splitsing moet intern op 1 januari 2011 afgerond zijn, over een kleine 5 maanden.

Daarna wordt bezien hoe Post wordt afgescheiden, dat zou door middel van een (gedeeltelijke) beursgang of een verkoop kunnen zijn.Positief nieuws voor beleggers is de verhoging van het interim-dividend van 0,18 naar 0,28 euro.

Daarmee lijkt een einde te kunnen komen aan de daling van het dividend per aandeel, van 0,85 euro over 2007, via 0,71 over 2008 tot 0,53 euro over 2009.Opvallend is verder de wissel van de financiële man.

CFO Henk van Dalen vertrekt naar VimpelCom, het grootste Russisch telecommunicatiebedrijf met hoofdkantoor in Amsterdam en een notering aan de NYSE (code VIP).

Van Dalen wordt opgevolgd door Bernard Bot. Hij is sinds 2005 in dienst bij TNT en was daarvoor partner bij management consultantsbureau McKinsey.
Gerelateerde artikelen