VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Volumegroei en hogere marges voor Unilever

Prioriteit nummer één voor Unilever is het behalen van winstgevende volumegroei. Daarin is de onderneming in het tweede kwartaal goed geslaagd. Opkomende landen en Personal Care groeien het snelst en worden steeds belangrijker.

De producent van voedingsmiddelen en verzorgingsartikelen publiceerde een omzet die in het tweede kwartaal met 12,4 procent is gestegen tot 11,8 miljard euro.

De gestegen omzet werd voor een belangrijk deel gedraag door een groei van de volumes met 5,7 procent.

Opkomende landen steeds belangrijker
Net als in het vorige kwartaal kwam de groei uit opkomende landen. Azië en Afrika waren goed voor een omzetgroei van 8,2 procent, met een onderliggende groei van de volumes met 11,5 procent. De pijn zit hem echter opnieuw in Europa, waar de volumes iets krompen, -0,3 procent.

Vooral in de zuidelijke landen van de EU die hard getroffen zijn door de economische teruggang, Griekenland, Italie en Spanje, stonden de verkopen onder druk. De groei in de breed geformuleerde regio 'Americas' bedroeg een keurige 3,9 procent.

Er is een flink verschil tussen Noord Amerika, waar 2 procent omzetgroei werd geboekt, en de snel groeiende economieën in Zuid-Amerika. Daar werd een krachtige plus in de inkomsten gerealiseerd van bijna 10 procent.

Opkomende landen waren al belangrijk voor Unilever en door de hoge groei neemt die invloed alleen maar toe. Inmiddels neemt de regio Asia Africa CEE al bijna 40 procent van de omzet voor haar rekening. Dit versterkt het groeiprofiel van Unilever aanzienlijk, want ook de komende jaren zal daar de hoogste groei kunnen worden behaald.

West Europa nog wel winstgevender
De groei van de omzet werd ook dit kwartaal gekoppeld aan een hogere operationele marge van 30 basispunten. De verbeterde winstgevendheid werd behaald, ondanks dat de uitgaven aan marketing en promotie werden opgevoerd met 180 basispunten.

Waar de marges in de regio's met de hoogste groei slechts stabiel of licht lager waren, werden die in Europa aanzienlijk verbeterd. Hier ging de operationele winstmarge met 120 basispunten omhoog.

Daarmee is deze regio met een marge van 16,7 procent winstgevender dan de overige twee regio's die blijven steken op 13,5 procent voor Asia Africa CEE en 14,4 procent voor Americas.

Voor Unilever ligt er dan ook nog een aanzienlijke potentieel op het gebied van winstgevendheid in de opkomende landen wanneer daar dezelfde marges behaald kunnen worden als in de Westerse markten.

Personal Care de grootste divisie
In het tweede kwartaal is de divisie Personal Care de grootste categorie in het productassortiment geworden. En die positie zal dit jaar alleen maar verstevigd worden.

Niet alleen omdat hier de hoogste groei wordt behaald, 19,1 procent in de afgelopen drie maanden, maar ook door de overname van de Personal Care activiteiten van Sara Lee die naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar zal worden afgerond.

Het juiste recept lijkt gevonden
De uitdaging voor Unilever om de prestaties over het eerste halfjaar in de rest van het jaar te herhalen, is groot. Topman Paul Polman vatte het in één zin samen: "We verwachten niet dat de concurrentiedruk zal verminderen en ons vermogen om de prijzen te verhogen zal beperkt blijven, ondanks stijgende grondstoffenprijzen in de tweede helft van het jaar."

Unilever lijkt na een jarenlange zoektocht onder Polman het juiste recept te hebben gevonden voor volumegroei en simultane verbetering van de winstgevendheid. Ook onder moeilijke marktomstandigheden.




Gerelateerde artikelen