VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Investeringen drukken stempel op winstontwikkeling Wessanen

Wessanen, verkoper van voedingsmiddelen, heeft winst geboekt in het tweede kwartaal, maar denkt die te moeten inleveren in de tweede helft. Wessanen ziet 2010 als een overgangsjaar. Alweer.

Op het eerste gezicht zien de cijfers van Wessanen er niet slecht uit. In het tweede kwartaal is ongeveer dezelfde omzet gehaald als vorig jaar, ruim 193,7 miljoen euro.

Dat resulteerde vorig jaar in een negatief bedrijfsresultaat (ebit), terwijl er nu een operationele winst van 9,4 miljoen euro genoteerd kan worden.

Het nettoresultaat kwam uit op 6,6 miljoen euro, tegen een min van 84,6 miljoen euro in de maanden april tot en met juni van 2009.

De vergelijking met vorig jaar zegt echter weinig. Wessanen, gespecialiseerd in biologische voeding, nam in het tweede kwartaal 2009 alle financiële pijn.

Interim-ceo Frans Koffrie verving vanaf juni 2009 de ontslagen topman Ad Veenhof en maakte schoon schip voor zijn opvolger, huidig topman Piet Hein Merckens.

Het nettoresultaat in het tweede kwartaal vorig jaar aanzienlijk gekleurd door afboeking van latente belastingvorderingen en bijzondere waardeverminderingen voortvloeiend uit de ontdekking van boekhoudfraude bij de Amerikaanse dochter ABC die cocktaildrankjes verkoopt.

Door deze boekhoudkundige schoonmaak kon Merckens met een "clean sheet" starten, zo was de gedachte.

Investeringen
Voor de tweede jaarhelft verwacht de midkapper een break-even bedrijfsresultaat (ebit). Flinke investeringen in marketing- en promotiecampagnes, een nieuw IT systeem en het doorontwikkelen van de winkelformule in het natuurvoedingskanaal zorgen voor een aanzienlijk kostenplaatje.

"Aangezien deze investeringen niet meteen tot hogere verkopen en marges zullen leiden, zal onze winstgevendheid in het tweede halfjaar enigszins achterblijven", aldus de nieuwe ceo Piet Hein Merckens. Wessanen geeft volgens Merckens meer dan ooit uit aan merkenstimulering, maar wilde dit niet verder specificeren.

Europa plust
Op divisieniveau laten de resultaten van Wessanen, bekend van merken als Zonnatura, Whole Earth, Bjorn en Biorganics, een gemengd beeld zien.

In Europa (Wessanen Europe), waar Wessanen zich na de verkoop van ABC (verwacht in 2011) en distributiedochter Panos (gepland in 2010) volledig op gaat concentreren, groeide de omzet zeer summier met 0,6 procent tot 131 miljoen euro (totaal 3,8 procent). Het bedrijfsresultaat kwam 13,5 procent lager uit op zeven miljoen euro.

De Europese divisie bedient de consumentenmarkt via het supermarktkanaal en via gespecialiseerde gezondheidswinkels. Vooral bij deze speciaalzaken in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Benelux viel de marktgroei terug en waren de resultaten slechter dan Merckens had verwacht.

Vanuit supermarkten voelt Wessanen de druk van het huismerk (bij Albert Heijn bijvoorbeeld AH Puur & Eerlijk) in haar nek.

Timing gemist
Cruciaal voor structurele omzet- en winsttoename is de ontwikkeling van de biologische voedingsmarkt. Voorheen groeide deze met 10 procent per jaar, maar in 2009 was hier nauwelijks iets van over. Toenemende werkloosheid, een dalend consumentenvertrouwen en een lager beschikbaar inkomen blijven serieuze bedreigingen.

Wessanen heeft dus precies verkeerd getimed met zijn transformatie.

Durk Jager zwaait af 
President-commissaris zal niet meer van dichtbij meemaken of de wederopstanding van Wessanen slaagt. Gelijktijdig met de halfjaarcijfers maakte het concern bekend dat Jager na vijf jaar dienst met onmiddellijke ingang zal aftreden " om persoonlijke redenen".

In april trad commissaris Theo de Kool, voormalig cfo van Sara Lee, eveneens na vijf jaar plotseling af. De Kool had toen net een nieuwe fulltime baan aanvaard en toonde zich openhartig over de voorbije jaren.

"Deze zijn niet helemaal succesvol verlopen en het is misschien beter als anderen het overnemen." Mogelijk heeft zelfreflectie ook Jager ertoe gebracht te vertrekken. In april 2010 vertrok hij ook als toezichthouder bij KPN. Voor Jager, woonachtig in Conneticut, geen trans-Atlantische vluchten meer.

En als Wessanen-functionarissen afzwaaien dan is daar Frans Koffrie die zich als vervanger opwerpt.





Gerelateerde artikelen