VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overname in Japan moet Randstad massa geven op groeimarkt

Uitzender Randstad, qua omzet nu al meer Frans dan Nederlands, slaat de vleugels verder uit met een geplande uitbreiding in Japan. Randstad wil profiteren van de aanstaande herschikking in de Japanse markt voor flexibel werk.

In navolging van concurrenten Manpower en Adecco wil Randstad een stevige positie krijgen in Japan, de derde markt wereldwijd.

De uitzender heeft een meerderheidsbelang verworven in de Japanse branchegenoot en brengt een openbaar bod uit op de resterende aandelen, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Randstad heeft een belang van 44,6% in FujiStaff overgenomen van de oprichters, waarmee het bedrijf nu in totaal 65,1% van de aandelen in handen heeft.

In de kinderschoenen
Dat Randstad zich nadrukkelijker begeeft op de Japanse markt is niet vreemd. Het is de op twee na grootste markt ter wereld, terwijl de markt voor flexibel werk sterk gefragmenteerd is - is tenslotte een Japans begrip. Van deeltijdwerk wilden de Japanners tot nu toe weinig weten, maar de verwachting is dat dit gaat veranderen.

Randstad verwierf eind 2008 een belang van 10 procent in FujiStaff en dat belang is inmiddels uitgebreid tot ruim 20 procent . Sinds 2009 heeft Randstad een positie in het bestuur van FujiStaff.

Randstads concurrenten Adecco en Manpower zijn al nadrukkelijk aanwezig in Japan. Hun belangen zijn hier veel groter dan die Randstad, ook na de overname.

Ook private equity heeft de aantrekkingskracht gezien van de markt. In juni kocht durfinvesteerder KKR al een uitzender op.

FujiStaff, de nummer zes op de Japanse markt, had een moeilijke start van het jaar. Randstad moest in het eerste kwartaal moest nog rode cijfers presenteren over zijn belang in het bedrijf. Inmiddels is de beoogde dochter terug op het pad van winstgevendheid.

Analisten noemen de overname, die nog afhangt van de bereidheid van de resterende aandeelhouders Fujistaff, niet te duur in vergelijking met de prijzen die betaalt worden in de sector.

Het geeft Randstad in ieder geval een nieuwe landingsplek voor groei na Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Het drukt de teleurstellende prestaties op de Nederlandse markt wellicht wat naar de achtergrond.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen