VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Crucell schroeft verwachtingen voor 2010 (eindelijk) op

Dat het tweede kwartaal voor Crucell een stuk beter zou uitvallen dan de (verlieslatende) eerste drie maanden was al lang duidelijk. Eindelijk durft het Leidse biotechbedrijf de zuinige vooruitzichten voor heel 2010 op te schroeven.

De basis voor een goed tweede kwartaal van biotechbedrijf Crucell werd gelegd in de eerste drie maanden van het jaar.

Crucell sloot die periode af maar dat waren vooral cijfers die technisch ongunstig uitvielen.

Crucell weet de cijfers vooral aan ongelukkige timing van verscheping van vaccins waardoor verkopen niet meer geboekt konden worden in het eerste kwartaal.

Geen reden voor grote bezorgdheid dus bij beleggers. In het tweede kwartaal zou de achterstand worden ingelopen. En dat is ook zo. Operationeel noteerde Crucell een winst die vier keer zo hoog was als in het tweede kwartaal van 2009.

De omzet van Crucell steeg afgelopen kwartaal naar 128,6 mln euro tegenover 78,7 miljoen euro het vorige kwartaal. De nettowinst kwam uit op 9,2 mln euro waar in de eerste drie maanden van het jaar nog een verlies van 1,8 miljoen euro werd geleden.

Kindervaccin nog belangrijker voor omzet
Het kindervaccin Quinvaxem is nog altijd de kurk waar Crucell wat omzet betreft op drijft. De bijdrage van Quinvaxem aan de omzet steeg fors. Liefst 73 procent van de productverkopen is te danken aan deze cocktail van vijf vaccins.

Vorig kwartaal was dat nog maar 53 procent, ook al door de eerder gememoreerde vertraagde verscheping van vaccins. Maar ook ten opzichte van heel 2009 is het aandeel in de verkopen aanzienlijk gegroeid. Toen nam Quinvaxem 59 procent van de verkopen voor zijn rekening.

Verwachting omhoog
De resultaten van Crucell brengen het natuurlijke optimisme bij bestuursvoorzitter Ronald Brus weer naar boven. Hij verhoogt de verwachting voor het bedrijf voor 2010. De totale omzet en overige bedrijfsopbrengsten zullen nu het niveau van 2009 overtreffen

Eerder raamde het concern uit Leiden de omzet en het operationeel inkomen in 2010 rond het niveau in 2009, toen de omzet euro 358,0 miljoen bedroeg. En dat was wel erg bescheiden.

Nog steeds is de verwachting niet erg gespecificeerd. Brus laat niet weten hoeveel hoger de omzet zal zijn en welke gevolgen dit heeft voor winstgevendheid en marge.

Crucell bouwde ook in eerdere kwartalen een voorbehoud in voorspellingen in. De vaccins van Crucell worden afgerekend in dollars. Het bedrijf heeft baat bij een sterke dollar. De sterke dollar (of zwakke euro door de eurocrisis) heeft Crucell in het tweede kwartaal een flinke steun in de rug gegeven.

In zijn bewering van een hogere omzet voor dit jaar rekent Brus met een koers van 1,40 dollar voor een euro. Voorlopig is de dollar nog een stuk sterker dan dat, rond 1,28 dollar per euro.

Goede kans dus dat gunstige valuta-effecten de omzet fors veel hoger gaat stuwen dan vorig jaar.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen