VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM ligt op koers voor omzetgroei in 2011

Voor 2010 rekent SBM Offshore tot nu toe niet op omzetgroei. Aan die voorspelling houdt het bedrijf vast bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers. Het optimisme voor 2011 groeit.

Sinds het uitbreken van de olieramp in de Mexicaanse Golf heeft het aandeel SBM ruim 17 procent prijs gegeven. Een verband lijkt aannemelijk maar is er nauwelijks.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie haalt maar een zeer beperkt deel van zijn omzet (minder dan tien procent) uit de Mexicaanse Golf.

Bovendien heeft SBM weinig uitstaande met boorplatforms en wordt dus niet direct getroffen door mogelijk strengere regels voor diepzeeboringen. Het concern opereert in de markt van olieproductie. En dan vooral offshore, ver uit de kust, in doorgaans onherbergzame gebieden.

SBM-topman Tony Mace laat bij de presentatie van de halfjaarresultaten blijken weinig negatieve impact te verwachten van de olieramp. Op zijn slechtst zullen geplande projecten in de Golf vertraging oplopen.

De bedachtzame Brit zegt het zo: "... hoewel de langetermijninvloed van het Macondo-incident in de Golf van Mexico onzeker is, blijven we optimistisch dat de marktomstandigheden voortdurende groei van het bedrijf mogelijk maken."

Even geduld
Wat groei betreft zullen beleggers nog even geduld moeten hebben want voor dit jaar mikt SBM op eenzelfde omzet als in 2009. Dat is eerder te wijten aan de naweeën van de crisis en de gedaalde olieprijs afgelopen maanden dan aan ‘Mexico'.

De winst voor rente en belasting (EBIT) kwam in de eerste helft uit op USD 146 miljoen uit tegen USD 128 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar.

De omzet daalde iets ten opzichte van vorig jaar. Nu bedragen de inkomsten USD 1,38 miljard, een daling van 4% ten opzichte van een jaar eerder.

SBM, dat installaties voor de productie en opslag van olie- en gasproducten maakt, lijkt nog steeds last te hebben van een na-ijlende recessie. De aanbestedingsmarkt herstelde in het tweede kwartaal maar traag.

Werkvoorraad blijft stijgen
Toch zit er een opgaande lijn in de hoeveelheid werk dat op de markt komt. Vooral in Brazilië valt omzet te halen. De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras is hier begonnen met diepzeeboringen, SBM staat op het punt een van zijn voor twintig jaar te ‘verhuren' aan de Brazilianen. Ook in projecten voor de West-Afrikaanse kust (Angola, Nigeria) heeft SBM de leasecontracten voor een aantal FPSO's weten te verlengen.

De orderportefeuille van SBM stijgt intussen verder. Sinds eind 2009 ligt er voor meer dan 10 miljard dollar aan opdrachten te wachten, aan het eind van het tweede kwartaal bedroeg de totale zogenoemde order backlog 10,9 miljard dollar (eind juni 2009: 8,2 miljard dollar).

Naar schatting 1,6 miljard dollar van die werkvoorraad zal nog dit jaar binnen komen. Daarmee gaat de omzet in de tweede jaarhelft omhoog ten opzichte van de eerste helft.

Die groei kan volgend jaar doorzetten. En als ook de olieprijs, afgelopen tijd gedaald onder invloed van de Mexico-ramp en afkoelende wereldeconomie, weer aantrekt dan staat weinig de gehoopte groei van SBM meer in de weg.




Gerelateerde artikelen