VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis baggert een stuk winstgevender dan gedacht

Binnen drie maanden heeft baggeraar Boskalis zijn winstprognose met meer dan tien procent opgetrokken. Het geheim: mooie marges en hogere opbrengsten. Voor de rest van het jaar ziet Boskalis meer prijsdruk.

Boskalis-topman Berdowski noemt de resultaten "sterk onder uitdagende omstandigheden". Het bedrijf uit Sliedrecht trekt voor het hele jaar de winstverwachting op en gaat uit van een stijging met 10 tot 15 procent .

Daarmee komt de winst uit op minimaal 250 miljoen euro.

Beleggers zijn in ieder geval verrast door de veel betere verwachtingen voor 2010 dan eerder uitgesproken. Nu moet gezegd worden dat de in mei afgegeven prognoses vrij summier waren. Boskalis sprak toen van een winst die lager zou uitvallen dan vorig jaar.

Resultaten Boskalis in een notendop 
-Baggeraar Boskalis Westminster heeft in het eerste halfjaar een 20,6 procent hogere nettowinst geboekt.

-De nettowinst voor de zes maanden eindigend op 30 juni bedroeg 123,9 miljoen euro, tegen 102,7 miljoen euro een jaar eerder.

-De totale omzet van Boskalis kwam uit op 1,1 miljard euro, tegen 989 miljoen euro vorig jaar. 
 

Een deel van het geheim van Boskalis over de eerste helft van het jaar bestaat uit betere marges op zijn grootste activiteit: baggeren en grond verplaatsen. Zo'n 70 procent van de omzet wordt met deze activiteiten binnengehaald.

Afgelopen half jaar betekende dat een omzet van 809 miljoen euro bij een forse bezetting van de eigen vloot aan hoppers (80 procent van de bagger-omzet) en snijders.

Dat is een fractie lager dan in het eerste half jaar van 2009 (815 miljoen euro). Maar daar staat tegenover dat de winstgevendheid van het baggeren fiks omhoog is gegaan. De winst (EBIT) als percentage van de omzet steeg naar 16,1 procent en dat is veel hoger dan in de afgelopen jaren het geval was. Over de eerste helft van 2009 bijvoorbeeld bedroeg de winstgevendheid van het baggeren nog 12,7 procent.

Boskalis profiteert hier van een aantal goed draaiende langlopende projecten. Bij de oplevering van een project worden in de loop der tijd ontstane disputen over kosten opgelost. Dit zorgt voor een extra bubbel aan inkomsten. Ook zitten in deze omzet wat opbrengsten uit verzekeringsclaims. Maar toch, een forse sprong.

Smit helpt mee
Aanwinst Smit, de maritieme dienstverlener, draagt netto 9,5 miljoen aan de nettowinst bij. Die winst wordt geboekt met berging en transport, havensleepdiensten, plus een aanvulling in de terminaldivisie. De twee eerste takken van sport zijn nieuw bij Boskalis. Het past helemaal in de plannen van Boskalis om een breder pakket aan diensten te leveren.

In de havensleepdiensten heeft Smit-Boskalis de wind mee. Het herstel in de haven is aanzienlijk, zo blijkt ook uit de cijfers van de haven van Rotterdam. Smit profiteert mee.

Stevig aandeel in groei orderboek
Het orderboek bedraagt na het eerste halfjaar, inclusief de bijdrage van Smit, 3,3 miljard euro, tegen 2,9 miljard eind 2009. Een mooie stijging die verder door zal zetten. Traditioneel komt in het eerste half jaar maar een derde van de orders binnen.

Opvallend is de stijging in orders binnen de terminaldivisie. Eind 2009 zat er nog voor 289 miljoen euro in de pijplijn, inmiddels is dit opgelopen naar 690 miljoen euro. Die forse stijging komt vrijwel volledig voor rekening van Smit.

Vooruitzichten
Zoals gezegd, de vooruitzichten voor Bokalis zijn veel beter dan verwacht dankzij de mooie bezetting en sterke marges. Toch blijft de baggeraar voorzichtig en spreekt van onzekerheid. De gedaalde olieprijs speelt Boskalis parten; klanten zijn terughoudend bij het opzetten van nieuwe projecten. Het volume aan werk op de markt slinkt daardoor, de marges komen onder druk.

Een spoedig, totaal herstel wordt niet verwacht. Maar gelukkig is daar de aanwinst Smit. Die moet vanaf 2011 15 tot 20 miljoen euro per jaar aan synergie kunnen opleveren.

Beleggers bang 
Voorafgaand aan de presentatie van de halfjaarcijfers was de koers van het aandeel Boskalis fors gestegen. Vrijdag duikelde het aandeel naar beneden, -8,3 procent . De opgebouwde jaarwinst is meteen gehalveerd.

Beleggers lijken bang voor de voorgespiegelde druk op de marges.
Gerelateerde artikelen