VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 augustus 2010

Batenburg weet omzet op peil te houden ondanks moeilijke markt

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Batenburg Beheer lijkt 2010 ondanks een tumultueuze start goed door te komen. Er kon zelfs een concrete winstverwachting van af.

Na een slecht begin 2010, toen de dienstverlener op het gebied van installatietechniek en technische handel het faillissement moest slikken van dochter IJsselmuiden, is dus een positievere toonzetting waar te nemen. Een vooruitzicht dat maar weinig steun vindt in de huidige malaise in de bouw.

De omzet liep de eerste zes maanden van 2010 licht terug tot 69 miljoen euro, maar de nettowinst pluste in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar naar 1,3 miljoen euro. Aan het eind van het jaar moet dit 2,8 miljoen euro zijn, wat een stijging van 25 procent zou betekenen ten opzichte van 2009.

Zwakke markt
De groepsomzet kwam daarmee beperkt lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar (72 miljoen euro). Binnen installatietechniek daalde de omzet met zes procent naar 44,3 miljoen euro, maar deze daling is volledig veroorzaakt door de weggevallen omzet van IJsselmuiden. Gezien de positie van Batenburg als nichespeler in de bouw- en installatiemarkt lijkt dat een mooie prestatie.

Maar de vooruitzichten voor de sector zijn niet best. Voor 2010 wordt een verdere krimp in de bouw- en installatiemarkt verwacht. Of en in hoeverre Batenburg zich aan deze mogelijke hoosbui zal weten te onttrekken, moet nog worden bezien.

Bestuursvoorzitter Peter van der Linden beaamde dat voor de utiliteitsbouw een ‘ stevige krimp’ wordt verwacht met prijsvechten op de aanbestedingsmarkt. De werkvoorraad voor Batenburg is in ieder geval wel ‘wat afgenomen’ bestaande uit projecten met ‘een relatief kortere gemiddelde doorlooptijd’.

Krachtig herstel of korte opleving?
Het segment technische handel draaide wel goed in de eerste helft van 2010 met een minimale omzetstijging naar 25 miljoen euro en een verdubbeling van het bedrijfsresultaat tot 2,5 miljoen euro.

“In de exportgerichte industrie  is in de eerste helft van het jaar sprake geweest van krachtig herstel, soms boven verwachting”, aldus Van der Linden.  Het bedrijfsresultaat in een percentage van de omzet in dit segment is in de eerste helft van 2010 gestegen tot 10%. Ook de orderportefeuille stemt positief: deze is duidelijk hoger dan bij aanvang van het jaar.

Het is maar de vraag of deze lijn in de tweede helft van 2010 kan worden doorgetrokken. Het economisch herstel in 2010 is vooralsnog broos. Voor Batenburg is te hopen dat de dubbele dip uitblijft.

Lees ook:

27 april 2010


Gerelateerde artikelen

Wederom vraagtekens bij interne controle Batenburg
27-08-2013

Technisch intallatie en -handelsbedrijf Batenburg rommelt voort, zo lijkt h…

Lees verder

Batenburg Techniek midscheeps geraakt door crisis
16-11-2012

Technisch installatiebedrijf Batenburg wordt hard geraakt door de kwak…

Lees verder

Batenburg-bestuurders vernietigen waarde maar krijgen bonus
01-05-2012

Het rendement op het geïnvesteerd vermogen van Batenburg ligt al drie …

Lees verder

Batenburg tempert verwachtingen voor tweede jaarhelft
23-08-2011

Batenburg Beheer stelt zich terughoudend op voor de tweede jaarhelft. Nu de…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}