VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Krimpende bouwer BAM heeft zelfvertrouwen nog niet terug

De laatste kwartaalresultaten van BAM-topman Joop van Oosten vallen in goede aarde bij beleggers, ondanks slinkende opbrengsten en veel onzekerheid over de toekomst.

"Stabiele prestaties." Zo typeert BAM de eigen prestaties over de eerste helft van 2010.
Even wat cijfers op een rij: het bouwconcern zag de halfjaaromzet met 15 procent dalen tot euro 3,4 mrd, door teruglopende volumes in woningbouw en vastgoed.

Het resultaat vóór belasting is toegenomen tot euro 66,2 mln, vergeleken met euro 53,7 mln een jaar geleden. Een behoorlijk deel van die winst is te danken aan rentemeevallers.

De marge die BAM wist te behalen op zijn (gekrompen) activiteiten steeg tot 1,9 procent. Toegegeven, dat is nogal een fractie van de marges die gerealiseerd werden voor de crisis. Precies twee jaar geleden wist BAM van iedere euro aan inkomsten bijna 4 eurocent over te houden. Maar over heel 2009 bleef van iedere euro maar één procent over.

Het V-woord
Verlies is er nog steeds in de divisie Vastgoed, de divisie waarop BAM flink heeft . BAM heeft vanaf 1 januari de twee eigen werkmaatschappijen in vastgoed, BAM Vastgoed en AM, samengevoegd. Bij de samenvoeging van die twee werkmaatschappijen bleek AM behoorlijk wat lucht op de balans te hebben. De verwachte opbrengsten waren te ver opgepompt.

Een flink deel van de directie van AM moest het veld ruimen en BAM besloot tot een afboeking van miljoenen.
Afgelopen half jaar leed de divisie een verlies voor belastingen van euro 20,4 mln tegen 36,8 mln euro vorig jaar.

Grote verliezen en afboekingen op de vastgoedportefeuille lijken achter de rug, maar BAM waakt voor teveel optimisme. Topman Van Oosten sluit verdere voorzieningen op Vastgoed niet uit. "Misschien moeten we nog meer naar de omvang van het bedrijf kijken", aldus Van Oosten, donderdag tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.

Over de woningmarkt in Nederland is Van Oosten wat positiever: "we zien wat signalen die hoopgevend zijn", zegt Van Oosten. Vooral het groot aandeel particulieren in de woningverkopen is positief, aldus de ceo.

Onzeker
Daarmee zijn de vooruitzichten namens het bestuur van BAM wel op. Recente resultaten mogen dan "stabiel"worden genoemd, voor de toekomst is het een en al onzekerheid en vrees voor fluctuaties.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de orderportefeuille. BAM heeft het orderboek zien oplopen tot 12,4 miljard euro, 12 procent meer dan eind 2009.

Ruim 4 miljard van die werkvoorraad wordt al dit jaar uitgevoerd en daarmee zou de verwachte opbrengst van BAM, circa acht miljard euro, al binnen zijn.

Dat lijkt eerder een mooie papieren werkelijkheid. BAM wijst nadrukkelijk op de risico's op verslechtering in de markten waar het actief is, met name de bouw- en vastgoedmarkt in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Omdat verdere informatie over de kwaliteit van de binnengehaalde orders ontbreekt zou nieuwe tegenslag kunnen leiden tot afzegging van orders. Hieronder zou de omzet nog wel eens kunnen lijden.

BAM is ook heel voorzichtig met prognoses over heel 2010. Omzet wordt dus ingeschat op 8 miljard euro, voor winstvooruitzichten ontbreekt het zelfvertrouwen bij de bouwers uit Bunnik.

Behoorlijk voorzichtig, maar ook wel begrijpelijk gezien de winstwaarschuwingen in het recente verleden.




Gerelateerde artikelen