VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Daarom wil Spyker naar Zweden

Dat Victor Muller Spyker van de Nederlandse beurs wil halen is geen nieuws. Nu komt er wel een extra argument bij: het negatieve eigen vermogen van Spyker.

Enige tijd geleden liet Victor Muller van autofabrikant Spyker weten de Nederlandse beurs de rug toe te willen keren.

De autobouwer die in een ongeëvenaard financieel huzarenstukje het Zweedse Saab overnam heeft niet veel meer met Nederland, zelfs de productie van de sportwagens vindt hier al niet meer plaats.

Eigenlijk is Spyker door Saab overgenomen: Spyker is een financieringsvehikel voor Saab geworden en past daarom beter op de beurs van Zweden. 

Nu blijkt de werkelijke reden. Spyker heeft volgens de Nederlandse beursregels . De 326 miljoen dollar aan preferente aandelen die werden uitgegeven aan General Motors gelden hier op Euronext als schuld. In Zweden zouden zij wel voor eigen vermogen doorgaan.

Spyker kocht Saab voor slechts 74 miljoen dollar, maar dat een en ander gepaard ging met  verplichtingen die bij elkaar een veelvoud waren van dat bedrag. Er werd ongeveer een miljard dollar bij elkaar geschraapt.

Het vermoeden was toen al gerechtvaardigd dat deze schuldenlast op termijn zou leiden tot een enorme verwatering van het huidige aandelenkapitaal.

De vlucht naar Zweden zal deze verwatering hooguit uitstellen. Afgaande op de ontwikkeling van de beurskoers wordt dat een flinke. Het aandeel is nog maar een derde waard van wat het ten tijde van de overname was.

 

 57 eurocent verlies op iedere euro inkomsten
Spyker heeft over het eerste halfjaar van 2010 een nettoverlies geleden van euro 139,1 mln op een omzet van euro 243,1 mln.

De eerder afgegeven prognoses voor de productie van Saab-auto's werd licht naar beneden bijgesteld omdat het opstarten van de fabriek langer heeft geduurd dan verwacht. Volgens Spyker-topman Victor Muller zijn er nog voldoende liquide middelen voor handen,  een herkapitalisatie zou niet nodig zijn. Volgens Muller heeft Spyker voldoende kasgeld en kredietlijnen om het tot 2012 vol te houden. Dat is het moment waarop het bedrijf winstgevend moet zijn. Spyker heeft euro 280 mln in kas, en heeft daarnaast een nog niet aangesproken krediet van euro 266 mln vaan de Europese Investeringsbank. 

Gerelateerde artikelen