VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

InnoConcepts waarschuwt voor mogelijk nieuwe zeperd

Dat InnoConcepts het eerste halfjaar diep in het rood is beland, wekt geen verbazing. Dat er wellicht nieuw onheil op komst is, des te meer.

Een eerste en belangrijke klant in de Verenigde Staten voor InnoConcepts' nieuwe spuitgiettechnologie blijkt de contractvoorwaarden te willen heronderhandelen.

Volgens InnoConcepts is de claim van deze Amerikaanse klant gebaseerd op opgelopen vertraging om de technologie voor hun eigen producten operationeel te krijgen.

Verdampen
InnoConcepts' deelneming WNA kan hierdoor te maken krijgen met een fikse tegenvaller. WNA staat momenteel voor 23,7 miljoen euro op de balans van de Eindhovense matrijzenproducent.

Zelfs een beperkte afwaardering van dit belang zal de toch al minuscule vermogensbuffer, het eigen vermogen bedraagt nog slechts 2,47 miljoen euro ten opzichte van 66 miljoen euro per ultimo 2009, verder doen verdampen. Een claimemissie eind 2009 bracht weliswaar 27 miljoen euro op, maar InnoConcepts is meer dan ooit terug bij af.

InnoConcepts zegt nu rekening te houden met een negatief eigen vermogen in de tweede jaarhelft. Op dat moment is de onderneming technisch failliet. Op zichzelf hoeft dat geen probleem te zijn zolang de operationele activiteiten maar voldoende cash opleveren.


Maar met een negatieve operationele kasstroom van ruim zeven miljoen euro gedurende de eerste zes maanden, en een totale negatieve kasstroom van ruim 17 miljoen euro, is dat bij InnoConcepts niet het geval.

In dezelfde perioden vorig jaar kwamen deze kengetallen uit op respectievelijk zes miljoen euro negatief en 3,7 miljoen euro negatief. InnoConcepts heeft nu nog 2,2 miljoen euro in kas tegenover 19,5 miljoen euro aan het eind van 2009.

Bijna doodervaring
is er dus een deelneming die met problemen kampt en de onzekerheid over de continuïteit van het bedrijf vergroot. De derde op rij. Recent beleefde InnoConcepts al twee bijna doodervaringen in krap zes maanden.

Plotselinge technische problemen bij haar belangrijkste technologie, een dubieuze boekhoudmethode en fiasco's bij deelnemingen Cheng Meng in China en het Britse Proventec deden de Eindhovense matrijzenproducent al wankelen.

In korte tijd verdampte daardoor ruim 90 miljoen euro van het eigen vermogen - op een balanstotaal van destijds 150 miljoen euro - door bijzondere afschrijvingen op overenthousiast geboekte inkomsten, vorderingen en goodwill.

Nog geen herstel
Na de recente zeperds wilde topman Niraj Mehra de aandacht weer volledig op de core business richten: de productie en verkoop van traditionele matrijzen en het doorontwikkelen van de nieuwe spuitgiettechnologie.

Daarmee zou op korte termijn de eerste klant moet worden overtuigd, aldus Mehra tijdens de aandeelhoudersvergadering medio juni. Maar dit gaat kennelijk niet vlekkeloos, getuige het dispuut van WNA nu met deze eerste klant.

Halfjaar in mineur
In de eerste zes maanden van 2010 liep het nettoverlies fors op vanwege het faillissement van partner Cheng Meng en de beëindiging van een terugbetalinggarantie voor een uitgegeven lening van 15 miljoen Britse ponden aan obligatiehouders van Proventec.


Het concern behaalde over de afgelopen zes maanden daardoor een nettoverlies van euro 65,9 miljoen euro, tegenover een verlies van euro 17,4 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet steeg met 8 procent tot euro 7,2 miljoen euro ten opzichte van 7 miljoen euro een jaar eerder. Mehra verwacht voor de tweede helft van 2010 een verbetering van de omzet en een verlaging van het ebitda-verlies.
Bedrijfstop opgeschud 
Voor financieel directeur Jeroen de Rijk zijn de halfjaarcijfers de laatste cijferpresentatie. Met De Rijk vertrekt de laatste bestuurder van InnoConcepts die medeverantwoordelijk is voor het optuigen van een kerstboom met allerhande deelnemingen die het concern aan de rand van de afgrond brachten.

De Rijk wordt vervangen door Anno Kamphuis.
Tijdens een aandeelhoudersvergadering die in oktober zal plaatsvinden moet Onno van Klinken tot derde commissaris worden benoemd. Van Klinken, die een hoge juridische functie bekleedt bij post- en expresbedrijf TNT, moet zorgen voor een kwaliteitsimpuls op corporate governance gebied.

Mehra en Van Klinken kennen elkaar goed uit hun gezamenlijke Numico-tijd. Samen verkochten zij het babyvoedingsconcern aan het Franse Danone.
Gerelateerde artikelen